Motivasyonunu Canlandır

İnsanlar bazı olumsuz sebeplerle kendilerini bir girdabın içinde bulabilirler.

Motivasyonunu Canlandır
Dr. Elif ÇINAR

İnsanlar bazı olumsuz sebeplerle kendilerini bir girdabın içinde bulabilirler. Kırgınlıklar,  hayal kırıklığı,  ihanet, iflas, terk edilme, hor görülme, işsizlik,  hastalık,  vefat gibi bazı ağır  travmalar sonrasında umut edememe, işe koyulamama, içinden gelmeme hali yaşanabilmektedir. Böyle gri yaşantılar sonucunda motivasyon eksilmektedir sonrasında ise yaşama dair çaba ya da hareket edebilme mekanizması hasar alabilmektedir.

Motivasyon, yaşama sanatını başarabilmek için yolda her daim gerekli bir yakıttır. Motivasyonunu olmayan bir birey başarılı olamamaktadır. Peki nedir bu motivasyon? Motivasyon (güdüleme) Fransızca ve İngilizce "motive" kelimesinden türetilmiştir. Ayrıca Latince "Movere" kelimesinden gelmektedir. Motivasyonun Türkçe karşılığına baktığımızda "güdü, saik veya harekete geçirici olarak" tanımlanabildiğini görürüz.

Motivasyon, bireyleri yaşam içinde belirli çeşitli durumlarda belirli davranışlara yönelten bu asıl etkene yani davranış dürtüsüne denir. Yani motivasyon, insanları o koltuktan kaldırıp harekete geçiren ve başlatılan hareketlerin istikrarlı olarak devam ettirilmesini sağlayan itici bir güç, gaz veren bir kuvvet olarak tanımlanmaktadır.

Üzüntü ve yas normaldir; fakat belli bir süre sonra geçmişte bırakılmalıdır. Eskiyi bırakamazsak yeniye yer açamayız. Güzel anıları en güzel şekilde beyninizin kutsal rafında tutarken, istenmeyenleri ise düşünmemeye çalışın serbest bırakın gitsin. Okunmuş kötü bir kitap, izlenmiş kötü bir film gibi düşünün... Kötüye değil var olan güzelliklere odaklanın. İnanç ve umut motivasyonu canlı tutmak için gereklidir. 

Kişisel Motivasyonu Arttırmak İçin Tavsiyem Nedir?

  1. Geçmişi düşünmeyin, geleceğe de kaygıyla bakmayın.
  2. Asla umutlarınızı terk etmeyin. Umut şarttır.
  3. Yapmak isteyip de ertelediğimiz şeylerin listesini çıkarın.
  4. Çıkardığınız listedeki yapılacaklara adım adım kısım kısım yaklaşın.
  5. Kalkıp dans edin.
  6. Yeni bir saksı alıp içine çiçek dikin.
  7. Düğün,  tören, anma, mevlit  ve cenaze gibi önemli toplumsal ritüellere katılın. Toplumdan kopmayın.
  8. Herkese özelinizi anlatmayın.
  9. Herkesin her şeyini dinlemeyin.
  10. Yürüyüş sandığımızdan çok daha derin ve faydalıdır, her gün mutlaka yürüyüş yapın.
  11. Sizi aşağı çeken, zarar veren, olumsuz özellikleri olan arkadaşlarınızı terk edin. Bazen yalnızlık çok daha güzel bir seçimdir.
  12. Yaşama saygı duyun, görünen ile aslında olan farklıdır,  kim daha şanslı bilemeyiz bazen şans dediğimiz emek ile ilgilidir.
  13. Sosyal medyada zaman tüketmek başkalarını zengin ederken insanın kendi hayatından çalmasıdır, bu duruma izin vermeyin.
  14. Size özel ve sizi motive edecek bir kaynak mutlaka vardır üşenmeden onu da deneyin.
  15. Çok özel reçetelere gerek yok kendinize bir kahve ısmarlayın ve yeniden yola koyulmak için inançlı olun. İnancı olanın motivasyonu da olur.
  16. Kokulu bir kek yapın, tarifin dışına çıkın içine güzel kokan bir şeyler ekleyin.
  17. Antika pazarında dolaşın.
  18. Bir resim yapmayı deneyin.
  19. Evinizdeki bütün fazla eşyalardan kurtulun.
  20. En iyi arkadaşlık insanın kendi kendisi ile olan arkadaşlığıdır, kendinizle barışın. Hiç kimseye ihtiyacınız yok.

Kendinize ve motivasyonunuza iyi bakın.

Dr Elif Çınar