Bir Milyon Yazılımcı İstihdamı
Peki bu yazılım nedir ? Kimlere yazılımcı denir ? Çeşitleri nedir ? Yazılıma ilgi ne kadar ?
Geçtiğimiz günlerde, Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bir milyon yazılımcı istihdam edileceğini ve derslerin online olarak ücretsiz verileceğini dile getirmişti, şuan istihdam projesinin başvuruları başlamasıyla beraber sisteme kayıt olan her aday derslere online olarak başlamış bulunmakta.
Peki bu yazılım nedir ? Kimlere yazılımcı denir ? Çeşitleri nedir ? Yazılıma ilgi ne kadar ?
Gelin beraber bakalım.
Yazılım
Yazılımın tanımı program da denilen, bir bilgisayarı belirli işlevleri yerine getirmek üzere yöneten, bilgisayara ne yapacağını söyleyen, kodlanmış komutlar dizisi olarak adlandırılmaktadır.
Tanım böyleyken peki bu kod dediğimiz kavram nedir?
KOD
Yazılım dilinde belli durumları içerisinde barındıran tümcelere verilen addır. Bu tümceler hangi durum karşısında nasıl bir tepki verileceğini, hangi öğelerin çağırılacağına hangi anlarda hangi durumların oluşacağı gibi daha birçok yazılımsa fonksiyona sahiptir. Şuanda bu yazıyı okumuş olduğunuz sayfa dahi yüzlerce satırdan oluşan kod dizgilerinden oluşturulmuştur. Tarayıcınızdan sayfanın kaynağını göster seçeneğiyle bu sayfanın oluşturulmasında kullanılan kodları görebilirsiniz.
YAZILIMCI
Yazılımcının tanımı bilgisayarlar için özgün yazılımlar üreten kimse olarak yapılır bu meslek sahipleri bizlere kodlar aracılığı ile bir dijital dünya sunarlar, buna örnek vermek gerekirse şuan bu site bir web yazılım uzmanı tarafından kodlar aracılığı ile yazılarak bizlere sunulmuştur aslında ben bu yazıyı burada yazarken veya sizler bunu burada okurken, arka planda bizlere eşlik eden kodlar mevcuttur. Peki yazılımcı deyince aklımıza sadece web sitesi’ mi gelmeli Hayır! Yazılım deyince aklımıza ilk önce iki şey gelmelidir.
1.İŞLETİM SİSTEMİ YAZILIMLARI
2.UYGULAMA VE PROGRAM YAZILIMLARI
İşletim sistemi yazılımları dijital dünyamızda her an bizler ile yaşarlar sebebi ise bir işletim sistemi olmadan dijital dünyada hiçbir işlem yapamayacağımızdandır. İşletim sistemi yazılımlarını bilgisayar için kısaca özetlersek Windows, XP, VİSTA, MACOS gibi kullandığımız yazılımlardır. Örnek sadece bilgisayarlarımız için değil cep telefonlarımızda kullandığımız işletim sistemi yazılımları’ da mevcuttur bunlar herkes tarafından bilindiği gibi İOS ve ANDROİD olarak adlandırılır farklı yazılımlarda mevcuttur ama en sık kullanılan iki yazılımı örnek vermek istedim.
Uygulama ve program yazılımlarına gelince günümüzde neredeyse birçok yazılmış uygulama ve program hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olarak yerini almış bulunmakta. Program bizim bilgisayar içinde kullandığımız yazılımlardır. Örnek ben bir yazı oluşturacağım zaman Office programları kullanıyorum, yâda benzeri olarak farklı bir program, işlem kolaylığı açısından hayatımın ve işimin vazgeçilmezi olarak hayatımda yer alıyor. Uygulama bizim yukarıda bahsetmiş olduğum işletim sistemli cep telefonlarımız için yazılan yazılımlardır, bugün birçoğumuz telefonlarımızda internet bankacılığı yâda mail kullanıyoruz, hatta neredeyse hayatımızın vazgeçilmezi olmuş durumundalar, tablo iki tarafta’ da bu durumda olduğu için bizler yazılımlar olmadan günlük hayatımızda epeyce bir sıkıntı yaşayacağımız anlamına geliyor.
Yazılımcı İstihdamı Projesine ilgi Ne Kadar?
Yapmış olduğum son araştırmaya göre.
Toplam Başvuru:451,045
Aktif Kullanıcı: 334,793
Bu kısa sürede şunu anlayabiliyoruz ki ülkemizde birçok gencin bu konuda büyük ilgisi var yazımın sonuna doğru gelirken şunu söylemek istiyorum.
Bir önceki yazımda Gelecekte, dijital okuryazar olmayı başaramamış bireyler, sosyal ve ekonomik statüleri ne olursa olsun, her gün katlanarak artan bu bilgi dağarcığından mahrum kalacağı için, kariyer hedeflerini tutturmakta zorlanmasının yanı sıra günlük hayatında da gelişen dünyaya ayak uyduramayacaklardır demiştim aynı şekilde bu cümlemi tekrar söyleyerek, dijital dünyamızın geleceği için, sizleri bu istihdam sayesinde bir kez daha dijital okuryazar olmaya davet ediyorum.
-YAHYA ÖZİNANIR