Çocuk Algısı
Çocuklar çok iyi gözlemcidir. Uzun uzun, dikkatli dikkatli bakarlar, dinlerler ve hatta başka bir şeyle uğraşıyormuş gibi yaparlar; ama çevresindeki yetişkinlerin yaptığı davranışları öğrenirler.
Çocuklar çok iyi gözlemcidir. Uzun uzun, dikkatli dikkatli bakarlar, dinlerler ve hatta başka bir şeyle uğraşıyormuş gibi yaparlar; ama çevresindeki yetişkinlerin yaptığı davranışları öğrenirler.
“Luka” adlı filmi izlediniz mi? Luka adlı küçük bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Luka suyun altında yaşayan bir deniz canlısı; ama sudan çıkınca insana dönüşüyor. Bunu da sonradan keşfediyor. Luka’nın annesi ve babası suyun üstüne çıkmasını yasaklıyor. Luka gizli bir şekilde karaya çıkıyor. Karaya çıktığında çok şaşırıyor ve yıldızların ne olduğunu soruyor yanındaki arkadaşı Alberto’ya. Alberto da bir çocuk; ama okula hiç gitmemiş bir çocuk ve ebeveyni de yok. Alberto, yıldızların küçük hamsiler olduğu söylüyor. Luka bu sefer ayın ne olduğu soruyor. Alberto da ayın balıkların babası olduğunu söylüyor. Luka bu şekilde öğrendiği için bu şekilde hayal kuruyor.
Çocuklar nasıl öğrenirse öyle hayal kurar. Çocuklar nasıl duyarsa o şekilde uygular.
Yasaklanan şeyler çocuklar için her zaman daha da ilgi çekicidir. Yasaklamak yerine yasakların altındaki anlamı ve öz farkındalığı çıkarmak gerekiyor.
Öte yandan da bir çocuk için ebeveyninin söylediği ve yaptığı her zaman doğrudur. Annesi “Güneş yeşildir.” diyorsa güneş yeşildir. Diğer insanların ne düşündüğünün ve yaptığının bir önemi yoktur. Bu yüzden eğitim de anne kucağında başlar. Bu nedenle anne baba davranışları rol model olacağından çok önemlidir.
Babası hırsızlık yapıyorsa çocuk için hırsızlık kötü bir şey değildir. Annesi balıklara dokunamıyorsa muhtemelen o küçük kız çocuğu da ileri de balıklara dokunmak istemeyecektir. Çocuklar anne ve baba davranışlarını son derece benimser ve önemserler.
Anne babaların kullandığı kelimeler, yemek yeme tarzları, yaşam şekilleri ve pek dahası detaylar çocuğun içine içine işler. Özellikle bebeklik ve ilk çocukluk döneminde örnek alınan kişiler anne babadır. Gelişimine bağlı olarak okul süreci ile birlikte çevre ve öğretmenler de işin içine girer; fakat bazı şeylerin tamiri çok zor olabilmektedir.
Okul öncesi döneminde sanal oyun oynayan çocuklar bunu devam ettirirse bu ilk okul döneminde oyun bağımlılığına dönüşebiliyor. Bu durumun en büyük sorumlusu da ebeveyndir. Ebeveyn hem cep telefonu ya da tablet ile oyun açarak hem de çocuğun karşısında oyun oynayarak çocuğun bilişsel dünyasına tahmin edilenden daha büyük bir darbe vurmaktadır. 0-5 yaşa çok önem vermek gerekiyor. 0 – 5 yaş eğitim için altın fırsat dönemidir.
Çocuklara ne verilirse çocuklardan o geri yansır.
Evde kendine bağırılan çocuk , okulda arkadaşlarına bağırır.
Evde her işi annesi tarafından yapılan çocuğun okulda zorluk çekmesi olasıdır.
Kendisi ile sağlıklı iletişim kurulan çocuklar başkaları ile sağlıklı iletişim kurabilirler.
Çocukların hata yapmasına izin verin.
Çocuklar sevgisiz büyümez onlara sevgi verin
Her istediğini almayın
Sorumluluk verin.
Ona saygı duyun.
Karşılaştırmayın.
Yargılamayın.
Sabırlı olun.
Çocuğunuzla birlikte uyumayın.
Zorla yemek yedirmeyin.
Çocuklarınız arasında ayırım yapmayın.
Bazen de görmezden gelin.
Asla mükemmeli hedeflemeyin.
Geçmişi geçmişte bırakın ve ana odaklanın.
Derin nefes alın ve çocuğunuza gülümseyin.
Unutmayın her şey gelip geçicidir tıpkı yaşam gibi.
Geçiyoruz dünya gezegeninden bir otel odasında konaklar gibi.