Marmaris’in Doğal Güzelliklerine Büyük Tehdit

CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Marmaris’in Selimiye ve Bozburun bölgelerindeki sit statüsünün düşürülmesine yönelik alınan kararı sert bir şekilde eleştirdi.

Marmaris’in Doğal Güzelliklerine Büyük Tehdit
Marmaris’in Doğal Güzelliklerine Büyük Tehdit

CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Marmaris’in Selimiye ve Bozburun bölgelerindeki sit statüsünün düşürülmesine yönelik alınan kararı sert bir şekilde eleştirdi. Bölgedeki yapılaşmanın önünü açacak bu adımın, doğanın ve kültürel mirasın korunması açısından ciddi riskler barındırdığını vurgulayan Öneş Derici, Muğla halkının ve çevre örgütlerinin endişelerini TBMM’ye taşıdı.

Chp Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici: Marmaris’in Doğal Güzelliklerinden Elinizi Çekin!

CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Marmaris’e bağlı Selimiye ve Bozburun bölgelerinin sit statüsünün düşürülerek bu alanlarda yapılaşmanın önünün açılmasına ilişkin Muğla halkının kaygılarını TBMM gündemine taşıdı. Alınan kararın bölgenin doğal güzelliklerine ve kültürel mirasına zarar verebileceğine dikkat çeken Muğla Milletvekili, atılan bu adımın büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Kaynaklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün duyurusuyla yayınlanan, 25.12.2024 tarihli Bakanlık kararıyla, 4. Etap Bozburun ve Selimiye Doğal Sit Alanı, "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edilmesi üzerine harekete geçen Öneş Derici, Marmaris halkının, STK’ların ve çevre örgütlerinin büyük bir kaygıyla karşıladığı bu kararı Murat Kurum’a yazılı bir soru önergesiyle sordu.

Muğla’nın iklimi, biyolojik çeşitliliği ve doğal güzellikleriyle sadece bölge halkı için değil, tüm ülke için önemli bir değer taşıdığını ifade eden Süreyya Öneş Derici, bu kararın arka planı ve etkilerine ilişkin şeffaf bir açıklama talep etti.

 

CHP’li Öneş Derici’nin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a cevaplaması için sorduğu sorular:

1-       Bahse konu Bozburun ve Selimiye bölgelerinin sit derecelerinin düşürülmesindeki gerekçeler kamuoyu ve bölgede yaşayan vatandaşlarla paylaşılmış mıdır?

2-       Bölgenin doğal ve kültürel mirasının korunabilmesi açısından kararda hangi unsurlara dikkat edilmiştir? Bilimsel ve teknik değerlendirmeler yapıldıysa bu değerlendirmeler yerel yönetim, STK’lar, bölgede yaşayan vatandaşlar ve kamuoyu ile paylaşılmıştır?

3-       Sit dereceleri düşürülen bölgelerde ne tür yapılaşmalara izin verilmesi planlanmaktadır?

4-       Alınan kararın ardından, bölgede yapılması planlanan yapılaşma faaliyetlerine ilişkin çevresel etkileri değerlendirmeye tabi tutulmuş mudur? Bölgenin ekosistemi ve biyolojik çeşitliliğine ilişkin olumsuz etki değerlendirmesi yapılmıştır?

5-       Alınan karar sonrasında yapılacak faaliyetlerin turizm ve bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına olan etkileri planlanmıştır? Çevre kirliliği, atık yönetimi ve trafik gibi konulara ilişkin değerlendirme raporları kamuoyu ve bölgede yaşayan vatandaşlarla paylaşılmıştır?