Kırmızı Yolculuk
Habip Aydoğdu, İş Sanat Kibele Galerisi’ndeki “Kırmızı”, ardından şair Adonis’in şiirleriyle iç içe geçen resimlerini sunduğu “Kan Kırmızı” sergilerinden sonra yaptığı son dönem çalışmalarını “Kırmızı Yolculuk” adıyla 4 Eylül’den itibaren Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde sergiliyor.
Habip Aydoğdu, İş Sanat Kibele Galerisi’ndeki “Kırmızı”, ardından şair Adonis’in şiirleriyle iç içe geçen resimlerini sunduğu “Kan Kırmızı” sergilerinden sonra yaptığı son dönem çalışmalarını “Kırmızı Yolculuk” adıyla 4 Eylül’den itibaren Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde sergiliyor.
Habip Aydoğdu soyut form, çizgi ve dokularla somut çağrışımları aynı potada eriten; kırmızı, siyah ve beyaz ağırlıklı renklerin uygun ton ve nüanslarını kullanarak oluşturduğu özgün görsel anlatım diliyle tanınan bir ressam. Habip Aydoğdu’nun geniş fırçalarla oluşturduğu ritmik ve dinamik lekelerle adeta meydan okuduğu, başkaldıran cesur resimleri; yaratma süreci boyunca sık sık yön değiştiren, bilinçaltının tetiklemesiyle başlar; fevri, atak ve spontan hareketlerle devam eden vahşi bir mücadele, kırmızı bir yolculuktur. Bu vahşi mücadele sırasında Aydoğdu, önüne çıkan tüm değerleri bir bir evcilleştirir.
Habip Aydoğdu bu süreci şöyle aktarıyor: “Kırmızıyla olan yolculuğum 1976’daki ilk sergimden bu yana devam ediyor. Askerliğim süresince ürettiğim resimlerimde çaresizlikten de olsa kırmızı ıstampa mürekkebi kullanmak durumunda kalmıştım, bu yüzden belki de ilk sergim en kırmızı sergimdi. Kırmızı ve ben yıllar içerisinde birbirimizi çok sevdik; kırmızıyla birlikte kırmızı bir yolda yürümeye, hayata kırmızıyla tutunmaya çalışıyorum.”
Habip Aydoğdu soyut lekeci fırça hareketleriyle yarattığı, yer yer kaligrafik karakterleri, kimi zaman ilksel (primitif) ya da totemik biçimleri çağrıştıran resimleri gölgesinde barındırdığı zengin renk, doku, çizgi tadıyla, doğadan, toplumdan, yaşamdan izdüşümleri içerir. Yarım asrı aşan sanat yaşamında çok çalışan, çok yorulan ama bu yorgunluğu resimlerine yansıtmayan, her yeni sergide daha taze, daha canlı, daha etkili resimlerle izleyicilerin karşısına çıkmayı amaçlayan Habip Aydoğdu “Kırmızı Yolculuk” sergisinde, tuval resimlerinin yanı sıra üzerine boyasıyla müdahale ettiği buluntu nesneleri ve Özgür Aydoğdu’nun digital ortama aktardığı etkileşimli iPad uygulamasıyla resimli günlüklerini de sergiliyor.
Küratörlüğünü Elif Aydoğdu Ağatekin’nin yaptığı “Kırmızı Yolculuk” sergisi 4 Eylül-4 Ekim 2018 tarihleri arasında GMK Bulvarı No:77 Turgutreis’te bulunan Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde her gün 10.00-22.00 saatleri arasında izlenebilir.
Habip Aydoğdu kimdir?
1974 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'ndan mezun olan Aydoğdu, yaşamla resim arasındaki gizli bağı koparmadan, resim dilini sürekli zenginleştirdi. 70’lerdeki gerçekçi yaklaşımı, 80’li yıllara doğru yerini simgesel anlatımlara bıraktı. Zengin çağrışımlarla yüklü dışavurumcu soyut bir anlatımı benimseyen sanatçı, 90’lı yıllarla beraber tuval resminin ötesinde farklı araç ve gereçleri de anlatım malzemesi olarak kullanmaya başladı. Türkiye ve çeşitli ülkelerde 70’i aşkın kişisel sergi açan, hakkında sekiz kitap yazılan, önemli ödüller kazanan Aydoğdu’nun eserleri, müzelerde ve özel koleksiyonlarda yer alıyor.