Afette Su Sıkıntısı Olmayacak
Marmaris Belediyesi, Türkiye’de bir ilki hayata geçirdi. Deprem gibi afet anlarında kullanılmak üzere deniz suyunu kullanılabilecek suya çeviren ‘Acil Durum Deniz Suyu Arıtma Sistemi’ kullanıma hazır hale getirildi.
Marmaris Belediyesi, Türkiye’de bir ilki hayata geçirdi. Deprem gibi afet anlarında kullanılmak üzere deniz suyunu kullanılabilecek suya çeviren ‘Acil Durum Deniz Suyu Arıtma Sistemi’ kullanıma hazır hale getirildi.
Marmaris Belediyesi, afetlere yönelik hazırlık çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda özellikle depremlerde altyapı tesisatlarının da çalışmayacağı düşüncesiyle harekete geçen belediye, meydana gelebilecek su eksiğinin giderilmesi için mobil ‘Acil Durum Deniz Suyu Arıtma Sistemi’ni hayata geçirdi.
Denize kıyısı olan bölgelerde oluşabilecek bir afette bölgenin su ihtiyacını temin etmeye yönelik olarak Marmaris Belediyesi Afet Danışmanı Selma Kılıç ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından tasarlanan, Seamar (Watermaker) ve Sembol Turizm ve Otelcilik'in katkılarıyla hayata geçirilen sistemin tanıtımı Atatürk Meydanı’nda yapıldı. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay tarafından tanıtılan sistemde denizden çekilen sular arıtılarak damacanalara aktarıldı. Oktay ve tanıtıma katılanların tadımını da yaptığı cihazın arıttığı suyun içilebilir olup olmadığı ise tahliller sonucu belirlenecek.
SAATTE 400 LİTRE
Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, bunun afet alanlarında deniz suyundan kullanım suyu teminine yönelik ilk mobil sistem olduğu belirterek, sistemin saatte 400 litreye yakın deniz suyunu kullanılabilir suya dönüştürebildiğini ifade etti.
Belediye olarak deprem başta olmak üzere olası afetlere yönelik hazırlıklar yaptıklarını söyleyen Oktay, “Bildiğiniz üzere afet bölgesinde yaşıyoruz, olası bir afet durumunda tüm tedbirleri almak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Su afetlerde yaşamsal en önemli faktördür. Böyle bir sisteme ihtiyacımız vardı. Bunu temin ettik. Römork ve sabitleme işi belediyemiz tesislerinde gerçekleştirilmiştir. Seamar firması ve Sembol Otelcilik yetkililerine böyle bir cihazı belediyemize kazandırdıkları için teşekkür ederiz. Allah korusun bir afet olmasın ama biz yine de önlemlerimizi alalım” diye konuştu.
JENERATÖRLE ÇALIŞIYOR
10 KW’lık bir jeneratör yardımı ile çalışan Water Maker’ın (su yapıcı) saatte 350-400 litre kullanılabilir su üretme kapasitesine sahip olduğu bilgisini veren Oktay, “Deniz kıyısında ihtiyaç duyulan afet bölgesine dakikalar içerisinde hareket edebilecek şekilde tasarlanmıştır.
Gerek afetzedelerin birebir tüketim ihtiyaçlarını karşılamak ki bu miktar ilk 72 saatte ortalama kişi başı 15 litre civarıdır, gerekse hızlıca oluşturulan mobil hastanelerde, kurtarma ekiplerinde, yapım-yıkım ekiplerinde oluşacak ihtiyaçları karşılamak için su tedariğinin sağlanması çok önemlidir” diyerek belediye demirbaşlarına kazandırılan cihazın gerekliliğini belirtti.
Elektrik olmadan jeneratör yardımıyla çalışan mobil sistemin tanıtımına Seamar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayındır ve Sembol Turizm ve Otelcilik A.Ş.’yi temsilen Mevlüt Dizdar da katıldı.