17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nden Anlamlı Kapanış

Bosfor Turizm ana sponsorluğunda gerçekleşen, Türkiye’nin ilk yeşil festivali olma özelliğiyle dikkat çeken 17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay, keman sanatçısı Erkin Onay ve Türkiye’nin önde gelen çellistlerinden Çağ Erçağ’ın kapanış konseriyle dün akşam (15 Eylül) son buldu.

17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nden Anlamlı Kapanış
17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nden Anlamlı Kapanış

Bosfor Turizm ana sponsorluğunda gerçekleşen, Türkiye’nin ilk yeşil festivali olma özelliğiyle dikkat çeken 17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay, keman sanatçısı Erkin Onay ve Türkiye’nin önde gelen çellistlerinden Çağ Erçağ’ın kapanış konseriyle dün akşam (15 Eylül) son buldu.

Gümüşlük’te 2 bin 500 yıllık tarihi taş ocağında gerçekleşen konserin etkinlik sponsorluğunu Liba Laboratuarları üstlendi. Konser, 10 yıl önce festivalde Tchaikovsky’nin eserini, Gülsin Onay ve Erkin Onay ile birlikte seslendiren genç Çellist Benyamin Sönmez anısına düzenlendi. Kapanış konserinde icra edilen Tchaikovsky’nin, “Trio in A minor, Op. 50” başlıklı eserinde bu defa çelloda Çağ Erçağ yer aldı.

Tiyatro Sanatçısı Barış Bağcı’dan Kapanış Konuşması

Bodrumlu sanatseverler ve bölgede yaşayan yabancı konukların büyük ilgi gösterdiği konser, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uygun düzenlenirken, konser öncesinde konuşma yapan tiyatro ve sinema sanatçısı Barış Bağcı, pandemi döneminde festival etkinliklerini takip etmekten vazgeçmeyen sanatseverlere teşekkür ederek “Fiziksel mesafeler girdi belki aramıza ama tutkularımızın, ideallerimizin arasına giremedi bu mesafeler. Ülkemizde hatta tüm dünyada çoğu festival bir bir iptal olurken biz, devam etmeyi seçtik. Daha önce de benzeri ulusal çaplı olumsuzluklarla karşılaştık ama müzik susmaz dedik ve devam ettik. Bu yıl ise mucizevi bir şekilde, yaptığımız işe inanan destekçilerle kesişti yollarımız” dedi. Barış Bağcı sponsor ve destekçilere de teşekkürlerini iletti.

Türkiye’nin İlk “Yeşil Festivali”

Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu ile Hollandalı bir enerji şirketi olan Volta Energy’nin yeşil enerji destekleriyle gerçekleşen 17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, tüm ses-ışık ve diğer enerji gereksinimlerini bu yıl temiz enerji kaynağı olan güneş panellerinden karşıladı. Yeşil festival hakkında da bilgi veren Barış Bağcı “Global çapta geleceğimizi tehdit eden küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi olumsuz unsurlara karşı bir toplum bilinci oluşturmayı hedefledik” şeklinde konuştu.

Tchaikovsky’nin, “Trio in A minor, Op. 50” Başlıklı Eseri Seslendirildi

Festivalin sanat danışmanı ve devlet sanatçısı Piyanist Gülsin Onay, keman sanatçısı Erkin Onay ve Çellist Çağ Erçağ’ın katılımıyla gerçekleşen kapanış konserinde Romantik Dönem Rus klasik müzik bestecisi Pyotr İlyiç Çaykovski’nin bir eserine yer verildi. Çaykovski'nin Üçlüsü olarak bilinen ve bestecinin piyano, keman ve viyolonsel için yazdığı eser, iki bölümden oluşuyordu. “Pezzo elegiaco (Moderato assai – Allegro giusto) (in A minor)” başlıklı ilk bölümün ardından, gecenin ikinci yarısında “(A) Tema con variazioni: Andante con moto (in E

major)” ve “(B) Variazione finale e coda (in A major – A minor)” başlıklı bölüm klasik müzikseverlerle buluştu. Gülsin Onay konser öncesi yaptığı konuşmada, 10 yıl önce festival sahnesinde bu eseri Benyamin Sönmez’le birlikte seslendirdiklerini ancak yetenekli sanatçıyı kısa bir süre sonra kaybettiğimizi belirterek “Festival kapsamındaki bu son konserde Erkin Onay ve Çaǧ Erçaǧ ile Çaykovski'nin oda müziği şaheseri Op.50 Piyanolu Üçlüsü’nü, Antik Taş Ocağı’nın sihirli atmosferinde seslendireceğiz. Bu konseri, genç yaşta aramızdan ayrılan değerli viyolonselcimiz Benyamin Sönmez’in anısına ithaf ediyoruz. 10 yıl önce Benyamin Sönmez'le seslendirdiğimiz Çaykovski’nin bu muhteşem eserini, bu kez harika viyolonselcimiz Çağ Erçağ ile seslendirmek ve müzikseverlerle paylaşmak, şüphesiz çok özel bir deneyim” dedi. Ayrıca Gülsin Onay, şunları söyledi, “Böyle bir zamanda müziği paylaşmak çok güzel, sanat ve müzik hepimize şifa olsun” diyerek hislerini paylaştı. Konser sonunda izleyiciler, üçlüyü alkış yağmuruna tuttu.   

Festivalde Son İki Film

Festival son iki gününde “Yeşil Perde”de, 16 Eylül akşamı ücretsiz gösterime girecek yönetmen Tom Tykwer’ın 1998 yapımı “Koş Lola Koş” filmiyle devam edecek ve 17 Eylül akşamı yine ücretsiz gösterilecek, yönetmenliğini Ece Ger’in üstlendiği, 2019 yapımı “Jim’le Tanışmak” isimli belgeseli ile son bulacak.