İtfaiyecilerin Sorunları Meclise Taşıdı

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “İtfaiyeciler yürüttükleri kamu hizmeti sırasında doğa için, vatandaşın canı ve malı için canını ortaya koyan bir meslek grubudur.

İtfaiyecilerin Sorunları Meclise Taşıdı
İtfaiyecilerin Sorunları Meclise Taşıdı

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “İtfaiyeciler yürüttükleri kamu hizmeti sırasında doğa için, vatandaşın canı ve malı için canını ortaya koyan bir meslek grubudur. İtfaiyecilerimizin önemli sorunları bulunmaktadır. İçişleri Bakanlığı bu sorunların çözümü için adım atmalıdır” diyerek, itfaiyecilerin sorunları hakkında Bakanlığın çalışmalarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Sordu.

İtfaiyecilerimizin Sorunlarını Çözmeliyiz

“Dünyada itfaiyeciler, en üst kamu otoriteleri tarafından hizmetleri karşılığı sürekli takdir edilir. İtibarlı bir meslektir. Biz ise itfaiyecilerimize gereken değeri vermiyoruz” diyen Girgin şu örnekleri verdi:” Mesela, itfaiyecilerimiz, bir kuruş dalış tazminatı bile almadan suda ceset arar. Aynı işi yaptığı yapan değerli AFAD çalışanlarımız teknik kadroda arama-kurtarma teknikeri olarak çalışırken, itfaiyecilerimiz genel idari hizmetler sınıfında yer alır. Bir başka örnek, polis, asker, postacı işine giderken ulaşımını bedava sağlar. Bu doğru bir uygulamadır. Fakat itfaiyecilerimiz çalıştığı yere beş vasıta ile bile gitse böyle bir haktan yararlanamaz. Bu yanlıştır. Yine itfaiyecinin yıpranma payı sadece yangında geçen saatleri kadardır. Yaptığı diğer can ve mal kurtarma ile ilgili görevlerde yıpranmadığı düşünülmüş. Aynı şekilde, görev şehitliği hakkı sadece yangında vardır. Başka bir görev yaparken ( arama kurtarma yaparken, afet ve acil durum müdahalesi yaparken, vb.)   şehit sayılmaz.”

İtfaiyecilerin İş Riski Ve Güçlüğü Tazminatı Arttırılmalıdır

Girgin, “İtfaiye çalışanlarının hak etmiş olduğu iş riski ve güçlüğü tazminatı, anayasanın temel ilkelerinden olan “ölçülülük, eşitlik ve adalet” ilkelerine göre yeniden düzenlenerek, iş güçlüğünün karşılığı olacak şekilde artırılmalıdır. Olaylara müdahale sırasında dünyada her yıl yüzlerce, ülkemizde ise onlarca itfaiyeci yaşamını yitirmekte ya da sakatlanmaktadır. Birçok itfaiyeci soluduğu zehirli dumanlardan dolayı akciğer ve cilt kanseri olmaktadır”  dedi.

İtfaiyecilere Mesleğe Özgü Tazminatlar Verilmelidir

“İtfaiye çalışanları başta yangın olmak üzere birçok arama-kurtarma gerektiren olaya fiili müdahale etmektedir. Zor ve kutsal bir göreve sahip olan itfaiye çalışanlarının meslekleriyle ilgili tazminatlarının olması gerekmektedir” diyen Girgin “Birçok kurum personeli meslekleriyle ilgili özel tazminat alırken itfaiye çalışanları meslekleriyle ilgili hiçbir tazminat alamamaktadır. Sağlık Bakanlığı’nda çalışan doktorlar, hemşireler, ebeler, paramedikler, acil tıp teknisyenleri sağlık hizmetleri tazminatı almaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda çalışanlar din hizmeti tazminatı almaktadır. Öğretmenler meslekleriyle ilgili tazminat almaktadır. Milli Savunma Bakanlığı’nda çalışan rütbeli personeller görev alanına göre jandarma tazminatı, iç güvenlik bölgesi tazminatı, operasyon tazminatı, sınır tazminatı adları altında değişik tazminatlar almaktadır. Kısacası, birçok mesleğin kendine has tazminatları vardır. Bunu itfaiyecilerimizden esirgemeyelim” dedi.

İtfaiye Hizmetleri Sınıfı Oluşturulmalıdır

“İtfaiye çalışanları için “İtfaiye Hizmetleri Sınıfı” adında yeni bir hizmet sınıfı oluşturulmalıdır” diyen Girgin, şöyle devam etti: “Nitelikli ve donanımlı bir itfaiye teşkilatı olabilmek, personelin ve idarecilerin ciddi çaba sarf etmesine, mesleği için yeterli seviyeye gelmesi, gerek olaylara müdahale kısmında gerekse önlem aldırma kısmında itfaiyecilerin kendi çabasıyla sağlanmaktadır. Uzun zaman ve emek isteyen bu süreçlerin sonunda bir fen memuru yada tekniker kadar bilgi ve birikime sahip olan itfaiye personelinin diğer kamu kurumlarında (örneğin AFAD) teknik hizmet sınıfında yer almasına rağmen, aynı işleri ( her türlü kurtarma, afetlere müdahale) hatta daha fazlasını ( yangın söndürme, su baskını, ilkyardım, binalarda önlem aldırma) yapmasına rağmen teknik hizmetler sınıfı yerine büro personellerini kapsayan Genel İdari Hizmetler Sınıfında yer alması adalet ve hakkaniyetle bağdaşmamaktadır.”

İtfaiyecilerin Şehitlik Ve Gazilik Hakkı Bütün İtfai Olayları Kapsamalıdır

Girgin son olarak “2015 Yılı Ağustos ayı içerisinde gerçekleşen toplu sözleşmelerde itfaiyecilere şehitlik hakkı getirilmiştir. Ancak itfaiyecilere getirilen şehitlik ve gazilik hakkı fiilen yangına müdahale sırasında hayatını kaybetme ya da sakatlanma durumunda verilmekte; diğer itfai olaylara müdahale sırasında hayatını kaybetme ya da sakatlanma durumunda verilmemektedir. Buna yönelik de yeni bir düzenleme yapılmalıdır” dedi.