Etrim’de Aromatik Bitki Yetiştiriciliği İçin İlk Adım Atıldı
Bodrum Belediyesi, Etrim köyünde atıl durumda bulunan arazileri tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ile değerlendirmek için harekete geçti.
Bodrum Belediyesi, Etrim köyünde atıl durumda bulunan arazileri tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ile değerlendirmek için harekete geçti. Etrim Köyü’nde, içinde tarihi eski bir cami ve 4 metruk binanın da bulunduğu 32 dönümlük belediye arazisine lavanta bahçesi ve tıbbi aromatik bitki ekimi yapılması amacıyla hazırlanan proje, Etrim halkına tanıtıldı. Vatandaşın projeye onay vermesi durumunda bölgeye ıhlamur, biberiye, adaçayı, fesleğen, defne, kekik, lavanta gibi aromatik bitkilerin yanı sıra mersin, yabani kekik gibi baharat bitkileri ve ceviz, zeytin, sakız, kızılçam, acı badem ve keçi boynuzu ağaçları dikilecek.
Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Etrim kahvehanesinde düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, Tarım Hizmetleri Müdürü Deniz Kırmızı, Park ve Bahçeler Müdürü Benian Bilgi, Tarımsal Hizmetler Koordinatörü Samuray Çelik, Pınarlıbelen Muhtarı Abdullah Başol ile Karaova muhtarları ve Etrim halkı katıldı.
Bodrum’un tarım ekonomisinin katma değerli ürünlerle geliştirilmesi, alternatif ve üreticiye yüksek kazanç sağlayacak ürünlerin teşvik edilmesi amacıyla projeler hazırladıklarını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, Belediye’nin tarımsal kalkınma hamlesi ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Belediye bünyesinde Tarım Müdürlüğümüzü kurdu ve Karaova’ya ne kazandırabiliriz diye çalışmaya başladık. Tarımın turizme entegrasyonu ve Kooperatifçilik noktasında neler yapacağımızı planlıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Tarım çalıştayımız gerçekleşti. Karaova’ya Bodrum’a ne kazandırabiliriz? Kıyıda olan tüketimi burada üreterek nasıl tükettirebiliriz? Burada bir tarımsal eğitim merkezi kurmalıyız, alternatif tarımsal ürünlerden burada ekili olmayan ürünlerden prototip olarak eşleştirebilir miyiz, aynı zamanda buraya turizmi çekebilir imiyiz diye bazı projelerimiz var. Sizlerin de fikirlerini almaya geldik. Bu bir ay içerisinde izinlerimiz tamamlandığında çalışmalara başlanacak. İki aşamamız var birincisi, içerideki 4 binanın tadilatı ve restorasyonu geride kalan alanların ekime ve dikime başlanılması, ikincisi, 20 dönümlük bölümünü tıbbi aromatik bitkilerle ekili dikili hale getirmek olacak” dedi.
Tarımsal Hizmetler Müdürü Deniz Kırmızı Karaova bölgesinin lavanta ve tıbbi aromatik bitkilerin dikimi için çok uygun olduğunu belirterek “Lavantaların üretiminde çok az su tüketimi oluyor. Lavanta ve tıbbı aromatik bitkilerin üretimi için Karaova bölgemizde yaptığımız toprak analizlerinde uygunluğunu gördük. 80’li yıllarda boş kalan tütün tarlalarının ekonomiye kazanılmasını istiyoruz. Bu bölgenin halkının kalkınmasını istiyoruz. Etrimdeki belediyeye ait 32 dönüm arazinin 20 dönümüne Tıbbi ve aromatik bitkilere, 12 dönümüne okul, dinlenme tesisi, yürüyüş yolları, parkları olan, tarımsal eğitimlerin verileceği interaktif salonlarının olacağı bir projemiz var. Amacımızı burası geçiş yolu, geçiş yolundaki turizmi buraya çekmek. Burayı Lavanta ve tıbbı aromatik bitki üretim sahası yapmak. Lavanta yağı çok değerli, litresi 50 ile 80 euro arasında satılıyor. 100 kilogram lavantadan 2 kilogram yağ çıkartılıyor. Parfümeriden, gıdaya kozmetikte, ilaç sektöründe çok fazla kullanılıyor. Sizlerle birlikte Etrim halkı ile yapacağımız projelerde, ceviz, zeytin, sakız, kızılçam, aromatik bitkilerden ıhlamur, biberiye, adaçayı, fesleğen, defne, kekik, lavanta, baharat bitkileri ise mersin, yabani kekik, ile acı badem, keçi boynuzu ağaçlarını da buraya dikmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
Daha sonra Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz ve Pınarlıbelen Muhtarı Abdullah Başol ile birlikte Lavanta Bahçesinin ve Aromatik Bitkilerinin ekileceği arazide inceleme yapıldı.