Yerel Yönetimler Ve Yerelden Enerji Yatırımları Uluslararası Katılımla Tartışılacak
Yerel yönetimlerin yerel olanaklarla enerji üretmelerinin uluslararası bir katılımla tartışılacağı "Yerel Yönetimler ve Yerelden Enerji Yatırımları" konferansı 15 Haziran tarihinde Milas'ta yapılacak.
Yerel yönetimlerin yerel olanaklarla enerji üretmelerinin uluslararası bir katılımla tartışılacağı "Yerel Yönetimler ve Yerelden Enerji Yatırımları" konferansı 15 Haziran tarihinde Milas'ta yapılacak. Konferansta yerel yönetimler ve kooperatifler aracılığıyla enerji üretimi, bu uygulamanın yurtdışındaki bazı örnekleri ile yenilenebilir enerjinin bölgesel kullanımı gibi konular ele alınacak. Konferansa İsviçre, Yunanistan ve Almanya'nın yanısıra Türkiye'den de aralarında İzmir ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlarıyla Çanakkale ve bazı ilçe belediye başkanları da katılacaklar.
Milas'ta, 15 Haziran tarihinde "Yerel yönetimler ve yerelden enerji yatırımları"nın tartışılacağı uluslararası bir konferans düzenleniyor. RESCOOPEU Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği, Muğla Karia Enerji Kooperatifi ve Çanakkale Troya Çevre Derneği'nin işbirliğinde düzenlenen ve Türkiye Belediyeler Birliği, Milas Belediyesi ile Milas Ticaret ve Sanayi Odası'nın destek verdiği konferans 15 Haziran'da Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün salonunda yapılacak ve saat 09.30'da başlayacak.
Konferansın "Yerel Yönetimler ve yenilenebilir Enerji Kooperatifleri" başlıklı ilk oturumunda İsviçre'den Birleşmiş Milletler Dünya Çalışma Örgütü (ILO) Kooperatifler Temsilcisi Simel Esim, Yunanistan'ın Girit Adası Teknik Üniversitesi Enerji Kooperatifleri Temsilcisi Theocharis Tsoutsos, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Denizli'nin Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik görüşlerini açıklayacaklar.
Konferansın "Yenilenebilir Enerjide Yurtdışından Örnekler" başlıklı ikinci oturumunda Almanya'dan Kadınlar Enerji Kooperatifi (WECF)'den Katharina Habersbrunner, Hırvatistan Enerji Kooperatifi (ZEZ) temsilcisi ve Avrupa Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Birliği RESCOOOPEU temsilcisi Boris Pavlin, Danimarka'dan Nordik Folkecenter Araştırma Enstitüsü ve Enerji Kooperatifi Temsilcisi Afrodit Adsal ile Almanya'nın Osnabrück Belediyesi Enerji Müdürü Detlef Gerdts konuşma yapacaklar
Konferansın öğleden sonraki "Yenilenebilir enerji ve bölgesel kullanımı" konulu oturumunda Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Milas Belediyesi temsilcileri ile Nortel Elektrik'ten Cem Yalçın, Kayseri ve İzmir Enerji Kooperatiflerinin temsilcileri sunum yapacaklar. Konferansın son oturumunda ise İller Bankası, EPDK, Kooperatifler Genel Müdürlüğü ve İller Bankası temsilcileri ile Barolar Birliği'nden Gökhan Candoğan görüşlerini açıklayacaklar.
Milas'ta 15 Haziran'da yapılacak "Yerel Yönetimler ve Yerelden Enerji Yatırımları" konferansının düzenleyici kuruluşlarından Muğla Karia Enerji Kooperatifi temsilcisi Reşat Uygun, yerelden yenilenebilir enerji üretiminin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Yenilenebilir enerji üretim kooperatifçiliği ülkemizde yeni başlayan bir kooperatifçilik türüdür. Bu çalışmalar enerjinin demokratikleştirilmesi, tabana yayılması ve topluluk enerjisi oluşturulması için önemli bir çalışma alanı oluşturmaktadır. 2030 yılına kadar dünyada 650 milyon kişinin enerjisiz kalacağı hesaplanmaktadır. Böyle bir dünyada enerjinin fosil kaynaklardan uzaklaştırılarak yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarına erişimin sağlanmasıyla hem doğa korunması, hem de enerji maliyetleri hesaplandığında enerji üretiminin şirketlerden kurtarılarak halka yayılması için bu çalışmaların çok önemli olduğunu düşünmekteyiz. Özellikle yerel yönetimlerin enerji üretim kooperatifleriyle işbirliği yaparak bu süreci hızlandırmak ve yaygınlaştırmakta önemli roller üstlenebileceklerine inanıyoruz. Bu nedenle bu toplantıyı Milas'ta organize ediyoruz ve 7 ülkeden katılımcılar ile kendi ülke örneklerini paylaşmak amacıyla bu konferansı düzenledik".