Türkiye Dünyanın Önde Gelen İlk 10 Turizm ve Sağlık Turizmi Destinasyonu İçinde
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası 26. Yürütme Kurulu ve 17. Genel Kurul Toplantısı İstanbul'da TOBB'nin ev sahipliğinde yapıldı.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası 26. Yürütme Kurulu ve 17. Genel Kurul Toplantısı İstanbul'da TOBB'nin ev sahipliğinde yapıldı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada ECO ülkeleri arasında işbirliği ve ticaretin geliştirilmesini istedi. Toplantının ilk günü komiteler toplantıları yapılırken Turizm Komitesi adına konuşan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Türkiye'nin dünyanın önde gelen 10 turizm destinasyonu ve ilk 10 sağlık turizmi destinasyonu içinde yer aldığını anlattı.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (EİT TSO) 26. Yürütme Kurulu ve 17. Genel Kurul Toplantıları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde TOBB İstanbul Hizmet Binasında yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu amaçlarının ECO ülkeleri arasındaki ticaret ve yatırımları arttırmak olduğunu söyledi. EİT TSO'nun 26. Yürütme Kuruluna katılan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Uzman Komiteler toplantılarında Turizm Komitesi adına bir konuşma yaptı. Özer konuşmasında Türkiye'nin dünyanın önde gelen 10 turizm destinasyonu içine girdiğini belirterek Türkiye'nin aynı zamanda sağlık turizmi alanında da yine 10 destinasyon arasında yer aldığını bildirdi.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası 26. Yürütme Kurulu ve 17. Genel Kurul Toplantıları İstanbul'da TOBB'nin hizmet binasında yapıldı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde yapılan EİT TSO 26. Yürütme Kurulu ve 17 Genel Kurul toplantılarında EİT ülkeleri arasında ekonomik işbirliği ve ticaretin geliştirilmesi konuları değerlendirildi.
EİT TSO Yürütme Kurulu ve 17. Genel Kurul Toplantısının ilk gününde "Uzman Komiteler" toplantıları yapıldı. Bu kapsamda; Kadın Girişimciler Konseyi'nde Zuhal Gözüküçük ve Zerrin Özer, Turizm Komitesi'nde MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Ulaştırma Komitesinde Mehmet Emin Makascı, Ticareti Kolaylaştırma Komitesinde Abdulkadır Fişekçi, Sanayi Yatırım ve KOBİ'lerin Teşviki Komitasinde Arslan Keleş ve Tahkim Komitesi adına konuşmalar yapıldı.
Turizm Komitesi adına konuşma yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, kendisinin Muğla ilinin 13 ilçesinden birisi olan Milas'ın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olduğunu belirterek "Türkiye'ye gelen her 10 turistten birisinin Muğla'ya geldiğini ifade etti. Reşit Özer, konuşmasında Türkiye'nin 2018 yılında 40 milyon turist ağırlayarak 30 milyar dolara yakın bir gelir elde ettiğini, böylece Türkiye'nin dünyanın önde gelen 10 destinasyonu içinde yer aldığını anlattı. Reşit Özer konuşmasının devamında son yıllarda sağlık turizmi alanında gelişmeler yaşandığını ifade ederek "Sağlık turizmi her geçen gün popülaritesini arttırmaktadır. 2017 yılında dünyada 11 milyon kişi sağlık turizmi için seyahat gerçekleştirmiştir. Bu sektörün büyüklüğü 100 milyar dolara erişmiştir. Türkiye bu alanda da dünyadaki 10 önemli sağlık destinasyonu ülkelerinden birisidir. 2008 yılında Türkiye'ye tedavi için gelen hasta sayısı 75 bin iken 2018 yılında en az 1 milyon hasta tedavi için Türkiye'ye gelmiştir" diye konuştu. Turizmin dünyada önemi giderek artan bir sektör olduğuna değinen Reşit Özer, "Turizm; doğrudan ve dolaylı etkileriyle dünya ekonomisine yaklaşık 8.8 trilyon dolar katkı vermekte, 320 milyona yakın istihdam sağlamaktadır. Turizm çok geniş bir iktisadi etki alanına sahiptir. Kimyadan, tekstile, mobilyadan yiyecek-içeceğe, haberleşmeden elektroniğe kadar yaklaşık 40 sektöre iş imkanı sağlamaktadır. Öte yandan turizmin bir de küresel barış ve huzura katkısı söz konusudur. Ülkede yaşayan insanlar gelen ziyaretçiler ve farklı kültürlerle iletişim kurarak onları tanımakta ve yakınlaşmaktadır" dedi.
Toplantıların ikinci gününde ise EİT TSO 17. Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu amaçlarının ECO ülkeleri arasındaki ticareti ve yatırımları arttırmak olduğunu belirterek "Bu konunun önemi, sadece ekonomik anlamıyla sınırlı değil. Ülkelerimizde ve coğrafyamızda huzur ve zenginlik istiyorsak, bunun yolu daha fazla ticaretten geçiyor. zira ticaret yapan, kavgayla uğraşmaz, birbirine kötü bakmaz" diye konuştu. Bu duruma Avrupa ülkelerini örnek gösteren Hisarcıklıoğlu, "Birbirimizle yaptığımız ticaretin oranı henüz yüzde 8 civarında. Zenginleşmek istiyorsak, önce bu tabloyu değiştirmeliyiz. Halklarımızın zengin olmasını istiyorsak birbirimizle ticaret arttırmamız lazım" dedi. Türkiye'nin dışa açılmayı ve rekabeti öğrenmesi sayesinde Çin ile İtalya arasındaki bölgede bir sanayi devi haline geldiğini anlatan Hisarcıklıoğlu "Bizim gibi gelişen ülkeler için zenginliğe giden yol, ticaretin önündeki engelleri kaldırmak, ticareti arttırmaktır" dedi. Türkiye'nin yüksek gümrük duvarları ve bunun getirdiği rahatlıkla hem kalitesiz, hem pahalı üretim yaparken 3 milyon dolar ihracat yapabildiğini ve bunun da yüzde 90'ının tarım ürünleri olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu "20 yıl içinde ihracatımızın yüzde 90'ı sanayi ürününe dönüştü. Bu malları da, kaliteye en fazla önem veren Avrupa ülkelerine ve ABD'ye gönderiyoruz. Tekstilde, hazır giyimde, beyaz eşyada, otomotivde, Avrupa'nın en önemli tedarikçi ülkesi haline geldik" dedi. Bu gelişmelerin ticaret ve girişimcilikle sağlandığını belirten Hisarcıklıoğlu, doğal kaynakların halkları değil devletleri zengin ettiğini, refahı topluma yaymanın en kalıcı hale getirmenin yolunun, ticareti ve girişimciliği teşvik ederek arttırmaktan geçtiğini söyledi.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, EİT TSO üyelerini birbirine yakınlaştırıcı işler yapmaya deva edeceklerini de anlatarak "Bu konuda sizlerin de görüş ve önerilerini mutlaka almak isterim. Zira bizlerin kültür ve inancımız da vurgulandığı gibi 'Yapacağı işi ehliyle istişare edene, o işin en güzeli nasip olur" dedi.
EİT TSO Başkanı Azarakhsh Hafizi ise konuşmasında dünyanın küresel bir köye dönüştüğünü belirterek ECO bölgesi olarak Türkiye, İran ve Pakistan'ın deneyimlerinden faydalanabileceğini belirtti ve ülkeler arasındaki vize sorunun çözümlenmesini istedi.
Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Daroo Khan ise bölgesel entegrasyonun ticaret volümünün artmasına fayda sağlayacağını, işbirliği olmazsa fırsatların kaybedileceğini anlattı.