TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu’ndan Deprem ve Kaçak Yapılaşma Uyarısı

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremin yıldönümünde düzenlediği basın açıklamasında, deprem riskine ve Bodrum’daki kaçak yapılaşma tehlikesine dikkat çekti.

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu’ndan Deprem ve Kaçak Yapılaşma Uyarısı
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu’ndan Deprem ve Kaçak Yapılaşma Uyarısı
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu’ndan Deprem ve Kaçak Yapılaşma Uyarısı
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu’ndan Deprem ve Kaçak Yapılaşma Uyarısı

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremin yıldönümünde düzenlediği basın açıklamasında, deprem riskine ve Bodrum’daki kaçak yapılaşma tehlikesine dikkat çekti. Kurul, deprem sonrası meydana gelen yıkımların temel nedeninin denetimsizlik ve ihmalkârlık olduğunu belirterek, Bodrum’un yapı stoğu envanteri çıkarılmadığı takdirde büyük bir riskle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Açıklamada, “Deprem değil, denetimsizlik öldürür” vurgusu yapılırken, Bodrum’da imar affından yararlanılarak alınan yapı kayıt belgelerinin 50.000’i aştığı, kaçak yapılarla birlikte bu sayının daha da yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Bodrum Tsunamiye Hazır Değil

Kurul, Ege Denizi'nin dünyanın en aktif sismik bölgelerinden biri olduğunu hatırlatarak, Santorini Adası çevresindeki deprem fırtınasına değindi. Zemin sıvılaşma riski taşıyan bölgelerde tsunamiye karşı hazırlığın yetersiz olduğunu belirten TMMOB, yerel yönetimlerin acilen afet planları hazırlaması gerektiğini ifade etti.

Açıklamada ayrıca, Bodrum Belediyesi ile İnşaat Mühendisleri Odası arasında imzalanan protokolün hala hayata geçirilmediği belirtilerek, denetim mekanizmalarının derhal devreye alınması gerektiği vurgulandı.

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden yurttaşları saygıyla anarak, benzer ihmallerin tekrar yaşanmaması için bir an önce gerekli adımların atılması çağrısında bulundu. 

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulunun açıklaması

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerde 53 bin yurttaşımızı kaybettik. 40 bin bina yerle bir oldu, 11 ilde 14 milyon insanımız doğrudan etkilendi. 6 Şubat depremleri, yalnızca o anı değil, yıllarca sürecek bir travmayı da beraberinde getirdi.

Depremin ne zaman olacağını bilemeyiz, ancak nerelerde olacağını biliyoruz. Depremin nerede gerçekleştiğinden çok, sizin deprem anında nerede olduğunuz daha önemlidir.  Ülkemizin topraklarının %96’sı, nüfusumuzun ise %98’i deprem riski altındadır. Hiçbir bölgemiz bu riskten tamamen uzak ve güvende değildir. Nitekim 6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş olan deprem, onlarca ilimizde yıkıma ve can kaybına yol açtı.

Ne yazık ki, bilimin ve mühendisliğin uyarılarına kulak tıkandığı, meslek odalarının görüşlerinin yok sayıldığı ve sorumluların hesap vermediği sürece yeni felaketler kapımızdadır. Merkezi ve yerel yönetimler, esnetilemeyecek ve gevşetilemeyecek yasal düzenlemeler yapmak zorundadır. Etkili denetim mekanizmaları kurulmalı, bu süreçlere aykırı girişimlere ise hukuki ve cezai yaptırımlar uygulanmalıdır.

 

Unutmayalım: Deprem değil, denetimsizlik ve ihmal öldürür!

Depremler sonrası yapılarımızda meydana gelen hasarların temel nedenleri; -

- zayıf zemin koşulları,

- yetersiz malzeme ve taşıyıcı sistem zafiyetleri,

- yapı düzensizlikleri,

- yıpranmışlık, bakımsızlık

-  ve en önemlisi denetimsizlik ve ihmalkârlıktır.

Bodrum’da sonradan yapılan kaçak tadilatlar, imarsız alanlarda mühendislik hizmeti almamış denetimsiz yapılaşmalar hız kesmeden devam etmektedir. Merkezi ve yerel yönetimin  bu konuda yeterli müdahalelerde bulunmaması ise riskleri daha da artırmaktadır.

Bugün Bodrum’da, iptaller düştükten sonra imar affından yararlanarak alınan yapı kayıt belgesi sayısı 50.000’i aşmış durumdadır. İmar affından sonra yapılan kaçak yapılar ise bu rakama dahil değildir. Bu tür denetimsiz yapılar, olası bir depremde yaşanacak yıkımın adeta davetiyesidir. 

Bodrum’da acilen “yapı stoku envanteri” çıkarılmalı ve tüm binaların deprem güvenliği belirlenmelidir. Bu doğrultuda, İnşaat Mühendisleri Odası ile Bodrum Belediyesi arasında  01.02.2024 tarihinde yapılan protokol, ne yazık ki Bodrum Belediyesi tarafından bugüne kadar hayata geçirilmemiştir.

Bodrum Tsunamiye Hazır mı?

Ege Denizi, dünyanın en sismik aktif bölgelerinden biridir. Bir haftadır Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda başlayan ve devam eden deprem fırtınası bu gerçeği bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bodrum’un kıyı bölgelerinde, zemin sıvılaşma riski taşıyan alanlardaki yapılar, büyük bir deprem ve ardından gelebilecek bir tsunamiye karşı hazır değildir

Yerel yönetimlerin, bu risklere karşı acil bir afet planı hazırlaması ve denetimlerini artırması hayati öneme sahiptir. Depremlerde can kayıplarını önlemenin tek yolu, mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin bilimsel ve teknik doğrular ışığında, kamucu bir anlayışla uygulanmasıdır.

Değerli Basın Emekçileri, Değerli Arkadaşlar,

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz. Aynı ihmaller nedeniyle aynı acıları tekrar yaşamamak için kaybedecek tek bir günümüz bile olmadığını bir kez daha vurguluyoruz. 

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu