Tarko'da Kuruluş Genel Kurulu Yapıldı

Bodrum Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (TARKO) Kuruluş Genel Kurulu yapıldı.

Tarko'da Kuruluş Genel Kurulu Yapıldı
Tarko'da Kuruluş Genel Kurulu Yapıldı

Bodrum Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (TARKO) Kuruluş Genel Kurulu yapıldı.

Mumcular pazaryerinde koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri alınarak yapılan genel kurula Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, başkan yardımcıları Tayfun Yılmaz ve Emel Çakaloğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, , ilçe Tarım ve Orman Müdürü Fahrettin Doğan, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, Karaova bölgesi muhtarları, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü temsilcileri, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi temsilcileri, TARKO üyeleri ve üreticiler katıldı.

Divan Kurulu Başkanlığına Erman Aras'ın seçildiği genel kurul saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan kurucu başkan Cesur Öncel şunları söyledi;

"Kuruluşundan bu güne geçen altı aylık süreçte, özellikle dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci, sorumluluğumuzu bir kat daha artırmıştır, bu bilinçle çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Yapılanma döneminde hızlı ve planlı sürdürülebilir adımlar atıldı. Faaliyetler, planlamalar ve iş birlikleri konusunda , Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras başta olmak üzere Başkan yardımcısı Tayfun Yılmaz ve ekibine teşekkürlerimi sunarım. İş Birliği Projelerinde bizlerle birlikte güç birliği yapan; İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri’ne, Bodrum Belediyesi Gıda A.Ş ‘ye, Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’ne, değerli Bodrum TARKO üyelerine ve bu oluşumu destekleyen, kıymetli Bodrum halkına sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Kooperatifçiliğin ana amaçlarından olan altıncı maddedeki, üç ana başlığa değinmek istiyorum. Ortakların her türlü bitkisel, hayvancılık, ormancılık alanlarını geliştirmek ve ihtiyaçları ile ilgili temin, tedarik, işletme, pazarlama, değerlendirme faaliyetlerinde bulunmak. Ortakların ekonomik ve sosyal yönden gelişmelerine yardımcı olmak, iş sahası temin etmek, ortakların ekonomik gücünü arttırmak için tabii kaynaklardan faydalanmak, el ve ev sanatları ile tarımsal sanayinin gelişmesini sağlayıcı tedbirler almak. Bu bilinç ile temelimizi oluşturmaktayız . Önümüzde uzun yol ve yapacak çok işimiz var."

Öncel'in konuşmasının ardından kurucu yönetim ve denetim kurulu faaliyet raporları ile kuruluşa esas bilanço ve gelir-gider tabloları okunarak oylandı. Kurucu yönetim ve denetim kurullarının ibrasının ardından ise yönetim kurulunun görev süresi oy çokluğuyla 3 yıl olarak belirlendi.

Tek liste olarak gidilen seçimde Yönetim Kurulu asil üyeliğine Cesur Öncel, Tanju Okan Mandalinci ve Mevlüt Demirağ, Yönetim Kurulu yedek üyeliğe ise Ali Kansu, İbrahim Şaşmaz ve İbrahim Akbaş, Denetim Kurulu asil üyeliğine Buse Akdoğan, Özgür Özdurmuş veAyşegül Günaydın, Denetim Kurulu yedek üyeliğine ise Salim Kaan Toker, Ali Keleş ve Mustafa Ünlü oy birliği ile seçildi.

Genel Kurul daha sonra 2020 yılı tahmini bütçe görüşmesi, GEKA ve kırsal kalkınma desteklerinden, yatırım teşviklerinden faydalanmak için ilgili kurum ve kuruluşlara müracaat etmek, gerekli tüm işlemlere yapmak için yönetim kuruluna yetki verilmesi, kooperatif amaç ve konuları doğrultusunda kullanılmak üzere özel ve resmi kuruluşlardan, bankalardan ve diğer finansman kuruluşlarından kredi, hibe ve borç  para alma hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi, kooperatife işçi alımı, araç kiralama, gayrimenkul ve işyeri kiralama hususlarında yönetim kurulana yetki verilmesi konularının görüşülüp oybirliği ile kabul edilmesiyle devam etti.

Genel kurul, Yönetim Kurulu asil üyeliğine seçilen Cesur Öncel, Tanju Okan Mandalinci ve Mevlüt Demirağ'ın  kendilerini tanıtarak kooperatifin yaptığı ve yapacağı çalışmalarla ilgili bilgi aktarmasıyla devam etti.

Daha sonra katılımcı konuşmalarına geçilirken, ilk söz Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'a verildi. Başkan Aras, Bodrum için önemli çalışmaların tek tek hayata geçirildiğini belirterek başladığını konuşmasında sözlerini şöyle sürdürdü;

"Burada bu işe gönül veren insanlar var. Bu işe inanan insanlar var. Bu işle ilgilenen insanlar var. Ben şunu söylüyorum; Öncelikle elini taşın altına sokan yani karanlığa doğru konuşmayan, dedikodu yapmayan, bu işe gönül veren ve bu işin kuruluşunu ve bugüne kadar getirilişini sürdüren arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Her an bizi yakalamaya çalıştılar, bize bir şeyler anlatmaya çalıştılar. Projeler getirdiler. Taleplerde bulundular. Bizde imkanlarımız doğrultusunda bu arkadaşlarımıza destek olmaya çalıştık. Bundan sonrada tabi ki destek olacağız. Bence bizim bu başlattığımız tarımsal kalkınma hareketinin en önemli adımı, biliyorsunuz bunu çalıştayla başlatmıştık, bunun en önemli adımı TARKO oldu. Çünkü TARKO bizi katılımcılığa doğru açtı ve kucağımızı halkımıza doğru, üreticimize doğru açmış olduk. Buda TARKO oldu. TARKO ile kucağımızı açtık hiç bir şekilde siyasi amaç gütmeden,kafa arkasında başka bir gündem olmadan çok gönül rahatlığıyla gelerek üye olunabilir bir yer. Bu yüzden TARKO'nun kuruluşu bizim için çok önemli bir milattır. Yıllardır konuşur Bodrum'da böyle bir şey olsun diye. Herkes konuşuyor ortada bir şey yok. Konuş, konuş ortada bir şey yok. Artık biz ortaya koyduk buyurun hep beraber bunu yaptık. Sağolsunlar bu işin ilk kıvılcımını yakan arkadaşlar var tabiki ama sizlerle birlikte daha da büyüyecektir."

Başkan Aras, Bodrum Belediyesi olarak TARKO'yu çok önemsediklerini, üye olmak için meclis kararı çıkarttıklarını, onay merciinin Cumhurbaşkanlığı olduğunu ve onay sürecini beklediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü;

"Onay geldikten sonra hem maddi, ciddi bir şekilde destek olabileceğiz kooperatifimize, daha fazla sahip çıkacağız bu durumda. Bizde doğal bir parçası olmuş olacağız kooperatifimizin. Bir taraftan bu süreç devam ederken Tarım AR-GE ve Yerel Tohum Merkezimizi kurduk. Tohum bankası çok önemli. Yıllardır tohumla uğraşan arkadaşlarımız var. Bodrum'da Tohum Derneğimiz var ya da diğer oluşumlar, yıllardır ata tohumları korumak için uğraşıyorlar. Şimdi bölük pörçük yapılanmayı bir araya topladık ve orada ata tohumlarımız daha güvende. Açılışta da söyledim; Karaova'nın bağrında saklanmış olacak ve orada denenmiş olacak deneme parsellerinde. Daha sonra çoğaltacağız ve gerçekten sağlıklı gıdaya kavuşmanın birinci adımı olan tohumu kontrol altına almış olacağız."

TARKO için bir satış ofisi yaptıklarını sözlerine ekleyen Başkan Aras, satış ofisinin 6 ayda 150 bin lira civarında ciro yaptığını, bununda yapılacak yeni çalışmalar için bir ışık olacağını belirterek kurulan üretici pazarlarına dikkat çekti. Üretici pazarlarını çok önemsediğini belirten Başkan Aras sözlerine şöyle devam etti;

"Üretici pazarlarında insanlar güvenle alışveriş yapıyorlar. Ve seviyorlar, Bodrum'un bir pazar kültürü var hem turizme yönelik hem de yerel halkına yönelik. Yani gidipte pazardan bir şey aldığı zaman vatandaşımız içi daha rahat oluyor. Hani o marketlerin elektromanyetik radyasyonlu alanlarından değil de, hem orada üreticiyle, halkla da göz göze geliyor, onlarla konuşuyor, sohbet ediyor, orada satış yapan teyzeden alışveriş yaptığı zaman hakkını verdiğini düşünüyor. Yani bir zincir marketin kasasında ödeme yaparken hissettiğinle o üretici pazarında o kadınımıza, üreticimize, gerçekten de eli nasır tutmuş çiftçimize ödeme yaparken hissettiğin çok başka bir şey. Bu bir mutluluk kaynağıdır aynı zamanda. Yani bunu yaşamımızla örtüştürmemiz lazım aslında, yaşamla örtüşmeyen hiç bir şey hayata geçemez. Bunun için ben bunu çok önemsiyorum ve TARKO'nun üretici pazarlarında, yerel pazarlarda yer alması lazım. TARKO'ya stantlar vereceğiz ve TARKO orada satışlar yapacak. TARKO kimseyle rekabet yapmayacak ancak ayakta da durması için bu adımları atacağız. Türkiye'den dünyadan herkese de TARKO'yu orada göstermiş, ispat etmiş olacağız. Yani TARKO var, üretiyor, satıyor ve size destek oluyor. Bu TARKO'nun güçlenmesi içinde çok önemli bir şey."

Belli oranlarda alım garantisiyle çiftçileri her zaman destekleyeceklerini belirten Başkan Aras, Bodrum üreticisinin rekabet gücünü artırmak için soğuk hava depoları, paketleme tesisleri, dijital pazarlama platformları oluşturmak içinde TARKO ile ortak çalışmalara devam edeceklerini belirterek, " Üretici kazandıkça, toprağımız daha da değerlenecektir." dedi.

Başkan Aras'ın ardından belediye başkan yardımcıları Tayfun Yılmaz ve Emel Çakaloğlu,  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Yeşilkaya, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Tarım ve Hayvancılık Araştırma Destekleme ve Eğitim Şube sorumlusu Taner Mercan da birer konuşma gerçekleştirdi.

Bodrum Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (TARKO) Kuruluş Genel Kurulu dilek ve temennilerin ardından sona erdi.