Sudaki Klor

VIIA grubunda bulunan hafif, keskin kokulu, yeşilimsi sarı renkli, tahriş edici ve zehirleyici bir gazdır.

Sudaki Klor
Sudaki Klor

Klor nedir?

VIIA grubunda bulunan hafif, keskin kokulu, yeşilimsi sarı renkli, tahriş edici ve zehirleyici bir gazdır. Havadan 2,5 kat ağır olan klor ilk zamanlar ise bileşik olarak kabul edilse de Klor ilk olarak 1774 yılında Carl Wilhelm Scheele tarafından keşfedilerek suyun temizlenmesi için kullanılacaktı. 1810 yılında ise bugünkü ismi ise Humphry Davy tarafından verilmiştir.

Özellikleri

·         Boğucu kokulu

·         Yeşilimsi sarı renkli gazdır.

·         Periyodik çizelgenin 17. Grubundadır.

·         Kendisi gibi halojenlerle birlikte yer alan klorun simgesi cl, atom numarası 17, atom ağırlığı 35,453'tür.

·         Havadan yaklaşık 2,5 kat ağırdır;

·         Suda az çözünür.

"klor suyu" adı verilen bu çözelti, altını bile etkileyecek güçte bir yükseltgeyicidir.

Sudaki klor?

Klorlu su ise klor elementinin suya eklenmesi oluşturduğu bir sıvıdır. Su arıtma tesislerinde, içme suyunun arıtılması için klor sıklıkla kullanılır. Bu, suya potansiyel olarak zarar verebilecek bakteri, virüs ve diğer mikroorganizmaları öldürmek için yapılacaktır.

Örnek olarak, bir yüzme havuzu düşünelim. Yüzme havuzları, mikroorganizmaların hızla üreyebileceği nemli ortamlardır. Bu nedenle havuz suyuna klor eklenir. Klorun havuz suyuna eklenmesi, mikroorganizmaların ölmesini sağlar ve böylece suyun temiz kalmasını garanti eder. Ancak klor miktarının doğru ayarlanması çok önemlidir, zira aşırı klor, insan sağlığına zarar verebilir.

Sudaki klor oranı

İçme suyu temini için kullanılan çoğu su kaynağı ise, klorlama işlemine tabi tutulur. Ancak, tüm su kaynakları aynı oranda klor gerektirmez. Suyun kaynağına, içerdiği mikroorganizma türüne ve miktarına göre klor dozajı ayarlanmaktadır.

Bazı ülkeler, içme suyunu dezenfekte etmek için alternatif yöntemler kullanmayı tercih edebilir. Ancak klor, etkili ve ekonomik olması nedeniyle dünya genelinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Klorun yanı sıra, ozonlama ve ultraviyole (UV) ışınları da suyun dezenfeksiyonunda kullanılan diğer yöntemler arasındadır.