Muğla'nın Maden Potansiyeli Değerlendirildi
Maden Mühendisleri Odası ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğinde, ‘Muğla Maden Potansiyelinin Değerlendirilmesi Çalıştayı’ düzenlendi.
Maden Mühendisleri Odası ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğinde, ‘Muğla Maden Potansiyelinin Değerlendirilmesi Çalıştayı’ düzenlendi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğinde, 1 Aralık Cumartesi günü, MSKÜ AKM salonunda ‘Muğla Maden Potansiyelinin Değerlendirilmesi Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Çalıştayda Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) adına Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan yer aldı.
4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını yapan MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, “Ulusların zenginliği ve gücü o ülkelerin sahip olduğu maden stoku ile belirlenmekteydi. Bugün gelinen noktada ise, madencilik denilince sadece yer kabuğunun altı değil, göktaşlarının bileşenleri, ay, mars ve diğer gezegenler, hatta dijital veriler akla gelmektedir. Günümüzde gelinen noktada uzay seyahatlerinin amacı da uzay madenciliğidir. Bizler bugün madencilik potansiyelimizi iyi anlayamaz ve değerlendiremezsek, bir sonraki aşamaya geçişimiz zorlaşacaktır.” ifadelerine yer verdi.
Açılışta konuşma yapan MUTSO Başkanı Ercan ise şunları kaydetti: “İlimizin ekonomisini ayakta tutan en önemli sektörlerden biri olan madencilik, komite olarak da Odamızda en dinamik ekipler arasında yer almaktadır. Muğla krom, feldspat, linyit, kükürt, grafit gibi madenler bakımından zengin kaynaklara sahiptir. 1990’lı yıllarda faaliyete başlayan mermer sektörü her geçen gün daha da büyümekte Muğla ili ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Muğla’dan dünyanın pek çok ülkesine ürün gönderen sektörümüz, Muğla’nın en büyük ihracat rakamını ortaya koymaktadır. Madencilik, Muğla’da yüzlerce ocak ve fabrikada istihdam edilen binlerce kişi ve sektörle iş yapan daha pek çok firmaya katkılarıyla, ilimizde on binlerce kişiye iş ve aş sağlamaktadır. İlimiz için böylesi önemli bir sektöre artı bir değer sağlamak için yapılan her çalışmayı yürekten destekliyor ve teşekkürlerimi sunuyorum. Her geçen gün hızla büyüyen madencilik sektörü için önerim, katma değeri yüksek ürünler üretilmesinin ilimiz ve ülkemiz ekonomisine daha büyük katkılar sağlayacağı yönündedir. Son olarak Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak, iş geliştirme ve kümelenme gibi sektörünüze yönelik konularda her zaman yanınızda olduğumuzu hatırlatmak isterim.”
Çalıştayda, Muğla bölgesi jeolojik yapısının ortaya konulması ve bu yapı ile ilişkili olarak cevherleşmenin tartışılması, yakın geçmişteki madencilik uygulamalarının, halen işletilen ve terk edilerek unutulmuş ocakların durumunun jeolojik yapı ile ilişkilendirilmesi, güncel madencilik uygulamaları ve sürdürülebilir kalkınma bağlamında atıkların ekonomiye kazandırılma olanakları, güncel madencilik uygulamalarının il ekonomisine ve ülke kalkınmasına etkisinin değerlendirilmesi ele alındı.