Klasik Müziğin Yıldızları Gümüşlük’te Buluşuyor
Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen 21. Gümüşlük Müzik Festivali, Macar kemancı Kristóf Baráti ve Türk piyanist Tuna Bilgin’in tarihi taş ocağında verdiği konserle yaza merhaba dedi…
Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen 21. Gümüşlük Müzik Festivali, Macar kemancı Kristóf Baráti ve Türk piyanist Tuna Bilgin’in tarihi taş ocağında verdiği konserle yaza merhaba dedi…
Macar kemancı Kristóf Baráti ve Türk piyanist Tuna Bilgin konserine yoğun ilgi vardı
25 asırlık Antik Taş Ocağı’nda “Taşta” başlığı ile düzenlenen konserlerin ilkinde, Macar kemancı Kristóf Baráti ve Türk piyanist Tuna Bilgin, izleyiciye unutulmaz bir gece yaşattı. Dünya çapında olağanüstü nitelikte bir müzisyen olarak ilgiyi üstünde toplayan keman virtüözü Kristóf Baráti, festivalin yurtdışı eğitim bursuyla desteklenen, son iki yıldır ise festival kapsamında verdiği konserlerle dikkat çeken genç piyanist Tuna Bilgin, Romantik Dönem bestecilerden Beethoven, Brahms ve Franck’ın sonatlarıyla izleyici karşısına çıktı.
Kusursuz tekniği, geniş ifade yelpazesi ve kemanına kattığı şiirselliği, genç piyanistimiz Tuna Bilgin’in mükemmel performansı eşliğinde sergileyen Kristóf Baráti, açılış konserinde programa L.V. Beethoven’ın, “Keman ve Piyano Sonatı No. 5 Fa Majör, Op. 24 “Bahar Sonatı” ile başladı. Kristóf Baráti & Tuna Bilgin ikilisi, daha sonra J. Brahms’ın, “Keman Sonatı No. 2 La Majör, Op. 100” adlı yapıtını seslendirerek büyük alkış aldı. Programda son eser, C. Franck’ın, “Keman Sonatı, La Majör” başlığını taşıyordu. İzleyicinin yoğun alkışlarıyla tekrar sahneye gelen ikili bis yaparak geceyi sonlandırdı.
H4NDS DUO: Portekizli piyanistlerden Dört El Piyano performansı büyük beğeni topladı
21. Gümüşlük Müzik Festivali, Portekizli piyanistler António Silva & Tiago Nunes’un 14 Temmuz Pazar akşamı verdiği konserle devam etti. Klasik müzikseverleri Bitez Aktur’daki Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi’nde buluşturan
Portekizli piyano ikilisi Silva ve Nunes, konser sonunda ayakta alkışlandı. İkili, 2019 pandemi döneminde geliştirdikleri eserlerinden oluşan dört el piyano ‘H4NDS DUO’ projeleriyle beğeni topladı.
Farklı coğrafyalardan bestecilerin eserlerini içeren ve sınırları müzikle kaldırma fikrine odaklanan H4NDS DUO projesi ve aynı adlı albüm; Schubert, Grieg, Dvořák ve Gluck gibi bestecilerin eserlerinden oluşuyordu. Coğrafi çeşitliliğe ve özgürlükleri kısıtlananların dayanıklılığına övgü niteliğine sahip olan proje dışında İkili, List, Debussy, M. Tokuyama ve A. Piazzolla’dan eserler de seslendirdi.
Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen “Dört El” piyano ziyafetinde Portekizli ikili ilk olarak; F. Schubert’ten, “Fantezi Fa minör, D.940” adlı eseri seslendirdi. Sanatçılar bu eserin ardından E. Grieg’den, “Norveç Dansları, Op. 35; A. Dvořák’tan, “Slav Dansları: No.2, Op. 72 “Dumka” No.8, Op. 46 “Furiant” ve F. Liszt’ten, “Funérailles - Harmonies poétiques et religieuses, S.173, No. 7” adlı yapılarla izleyiciden alkış aldı.. Program ikinci yarısında C. Debussy’nin, “L’isle Joyeuse, L. 106” başlıklı eseri ile açıldı. Daha sonra M. Tokuyama’nın, “Musica Nara op.25” adlı eseri izleyici ile buluştu. Gece A. Piazzolla’nın, “Invierno Porteño”, “Nightclub 1960” ve “Libertango” başlıklı yapıtlarıyla son buldu.
‘Kumda Keman’- Genç kemancılara övgü yağdı
Gümüşlük Festival Akademisi (GFA) tarafından 2006’dan beri düzenli olarak gerçekleştirilen masterclasslar kapsamında bu yıl ilk sınıf mezunlarını verdi. 2024’ün ilk ustalık sınıfına katılan Keman Masterclass öğrencileri, keman sanatçıları Kristóf Barati ve Erkin Onay’la bir hafta boyunca müzikal bilgi ve enstrümanlarında ustalık kazandılar. Yoğun etüt programı ve derslerin sonunda geçtiğimiz akşam festivalin Gümüşlük sahilindeki sahnesi Toprak Ev’de izleyici karşısına çıkan GFA Keman Masterclass öğrencileri, keman için yazılmış eserlerden derledikleri bir repertuvarla sahneye çıktı.
Klasik müzikseverlerin kaçırmayacağı iki konser:
Caroline Sageman’la bir Chopin gecesi
Fransız piyanist Caroline Sageman Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen 21. Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında Türkiye’de ilk kez sahne alacak.
Festival kapsamında bir konser vermek için Gümüşlük’te bulunan Caroline Sageman, aynı zamanda 21-30 Temmuz tarihleri arasında Gümüşlük Festival Akademisi Piyano I Masterclass programında 10 genç piyano öğrencisine dersler verecek. Caroline Sageman, 22 Temmuz Pazartesi akşamı, 25 asırlık tarihi taş ocağında düzenlenecek konserde, Polonya asılı besteci Frederic Chopin’nin eserlerinden bir seçki sunacak.
Rubinstein’ın yorumladığı Chopin valsleriyle büyüdü
Caroline Sageman, ilk piyano derslerini 6 yaşında Marcel Ciampi'nin asistanı ve Jean-Marc Luisada'nın öğretmeni Denyse Rivière'den aldı. Henüz 9 yaşındayken Radio France Filarmoni Orkestrası ile Salle Pleyel'de Haydn'ın D majör piyano konçertosunu seslendirerek dikkat çekti. 13 yaşında Paris Konservatuvarı'na giren sanatçı, Varşova'daki XII. Uluslararası Chopin Piyano Yarışması'nın 6. ödülünü kazandığında henüz on yedi yaşındaydı. Ve o güne kadar kazanlar arasındaki en geç isim oldu. Japonya, İtalya, İsviçre ve Fransa'daki önemli konser salonlarında şefler Pierre Dervaux ve Jean-François Paillard ile sahneyi paylaştı. Sageman, aynı zamanda Chopin ve Liszt uzmanı olarak da biliniyor. Sanatçı, 2010 yılında şarkıcı Patrick Bruel ile Chopin ve Musset’in romantik ikililerinden oluşan müzikli gösteriyi tasarladı.
Caroline Sageman, konser çalışmalarının yanı sıra, École normale de musique de Paris Alfred Cortot'da Jean-Marc Luisada'nın asistanlığını yapıyor ve Blanc-Mesnil Konservatuvarı'nda ders veriyor. Caroline Sageman son yıllarda Lyrinx etiketiyle Chopin'in Polonezleri, Keman Sanatçısı David Galoustov ile Beethoven'ın Piyano ve Keman Sonatları ve David Galoustov ile Çellist Maja Bogdanovic'le bir Rus Trio albümü kaydetti. Son olarak, keman sanatçısı yeğeni Sarah Jégou-Sageman ile birlikte yine Lyrinx etiketiyle Chopin'in Prelüdleri'ni içeren bir albüm kaydetti.
Seslendirilecek eserler
Caroline Sageman, Antik Taş Ocağı’ndaki gecede izleyici karşısında, F. Chopin’den eserler seslendirecek. Gecenin programı şu şekilde: “5 Mazurka, Op. 7”; “Polonez, No. 1, Op. 26”, “Scherzo No. 2, Op. 31”, “Scherzo No. 3, Op. 39”, “Mazurka, No. 4, Op. 17”, “Mazurka, No. 1, Op. 6” ve “Andante Spianato ve Büyük Polonez, Op. 22”.
Gümüşlük Festivali Bitez’de virtüözleri buluşturacak
Michael Bulychev-Okser, Miriam Davis ve Gülsin Onay, 25 Temmuz’da Zefirya sahnesinde
Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleştirilen 21. Gümüşlük Müzik Festivali, ABD’li piyanist Michael Bulychev-Okser ve İngiliz kemancı Miriam Davis’in ardından Devlet Sanatçısı Piyanist Gülsin Onay’ın sahne alacağı konserle, 25 Temmuz Perşembe akşamı Bitez Aktur’daki Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi’nde devam edecek. Aynı gecede iki farklı performansın sergileneceği konser programı Paganini, Mozart, Shor, Pletnev, Chopin, Brahms, Chausson, Liszt gibi bestecilerin eserlerinden oluşuyor.
Piyano ve kemanın dansı
New York Times tarafından “cezbedici ve parlak” olarak nitelendirilen, piyanist ve besteci Michael Bulychev-Okser ve Fanfare Magazine’de “duyarlılığı, sofistikasyonu, sıcak tonu ve dinleyiciyle bağlantı kurma yeteneği” ile övülen Miriam Davis festival takipçilerine etkileyici bir gece yaşatacak. İkilinin performansının ardından, uluslararası müzik kariyeri Arjantin’den Japonya’ya uzanan, 5 kıtada 80 ülkeyi kapsayan konserler veren devlet sanatçımız Gülsin Onay sahne alacak.
Ege’nin mavilikleri geceye karışırken
Nadir rastlanır bu buluşmanın programında ise ilk olarak sahneye çıkacak olan Piyanist Michael Bulychev-Okser ve Kemancı Miriam Davis, şu eserleri seslendirecek: N. Paganini, “Caprice No. 17, Op. 1”; W.A. Mozart, “Keman Konçertosu No. 5, La Majör, K. 219 – 1. Bölüm”; Shor – Pletnev, “Keman Sonatı, Si minör”; F. Chopin, “Scherzo No. 2, Op. 31”; J. Brahms, “Keman Sonatı No. 3, Re minör, Op. 108”, E. Chausson, “Poème” ve F. Liszt, “Rhapsody Espagnole et Jota Aragonesa, S.254”. Gecenin ikinci yarısında Türk klasik müzik dinleyicisinin sevgilisi Piyanist Gülsin Onay sahnede olacak. Sanatçı, L. V. Beethoven’ın, “Piyano Sonat No. 14 Do diyez minör, Op. 27, No. 2” başlıklı yapıtını seslendirecek.
21. Gümüşlük Müzik Festivali sponsorları
Ana Sponsor: Bosfor Turizm
Kurumsal Sponsorlar: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi
Etkinlik Sponsorları ve kolaylaştırıcı partnerler: Institut d’estudis balearics, Institut Français Türkiye İzmir, Amerikan Hastanesi Bodrum, Macar - Türk Kültür Yılı, Aktur A.Ş, Zuhal Müzik
Hizmet sponsoru: Pür Recording Studio
Biletler: Biletix online, Biletix gişeleri, Festival merkezi, konser giriş kapılarından temin edilebilir.
Antik Taş Ocağı’ndaki “Taşta” konserleri ve Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki konserler 21.00; Gümüşlük festival merkezindeki “Suda” konserleri 20.30; Gümüşlük festival merkezindeki “Kumda”-Toprak Ev konserleri 20.30’de başlamaktadır.
www.gumuslukfestival.org
www.facebook.com/gumuslukfest
www.instagram.com/gumuslukfest
2024 Gümüşlük Müzik Festivali Konser Programı 10 Temmuz – 09 Eylül 2024
10 Temmuz: Kristóf Baráti (Keman) Macaristan & Tuna Bilgin (Piyano) Türkiye - Antik Taş Ocağı – TAŞTA (21.00)
14 Temmuz: António Silva & Tiago Nunes (Piyano) Portekiz - Zefirya Kültür Merkezi Aktur - Bitez (21.00)
16 Temmuz: Kumda Keman – GFA Keman Masterclass Öğrenci Konseri - Toprak Ev, Gümüşlük Festival Merkezi (20.30)
22 Temmuz: Caroline Sageman (Fransa) Piyano - Antik Taş Ocağı – TAŞTA (21.00)
25 Temmuz: Michael Okser Bulychev (ABD) Piyano & Miriam Davis - (İngiltere) Keman & Gülsin Onay, (Türkiye) Piyano – Zefirya Kültür Merkezi Aktur, Bitez (21.00)
28 Temmuz: Poyraz Baltacıgil - (Türkiye) Viyolonsel & Cem Esen - (Türkiye) Piyano- Antik Taş Ocağı – TAŞTA (21.00)
30 Temmuz: Kumda Piyano I – GFA Piyano Masterclass Öğrenci Konseri - Toprak Ev, Gümüşlük Festival Merkezi (20.30)
31 Temmuz: Pavel Gomziakov (Rusya) Viyolonsel & Adriano Jordão- (Portekiz) Piyano - Antik Taş Ocağı – TAŞTA (21.00)
05 Ağustos: Olivier Moulin (Fransa) Piyano - Antik Taş Ocağı – TAŞTA (21.00)
07 Ağustos: Ilya Itin (Rusya) Piyano - Antik Taş Ocağı – TAŞTA (21.00)
10 Ağustos: Lorenzo Di Bella (İtalya) Piyano - Antik Taş Ocağı – TAŞTA (21.00)
13 Ağustos: Kumda Piyano II – GFA Piyano Masterclass Öğrenci Konseri - Toprak Ev, Gümüşlük Festival Merkezi (20.30)
14 Ağustos: Mats Eilertsen Trio– (Norveç) - Gümüşlük Festival Merkezi – SUDA (20.30)
15 Ağustos: İlyun Bürkev (Türkiye) Piyano & Elvin Hoxha - (Türkiye) Keman - Antik Taş Ocağı – TAŞTA (21.00)
18 Ağustos: Çağıl Kaya Sextet (Türkiye) - Gümüşlük Festival Merkezi – SUDA (20.30)
25 Ağustos: Miron Rafajlovic (Bosna Hersek/İspanya) - Gümüşlük Festival Merkezi – SUDA (20.30)
29 Ağustos: Tineke Postma Aria Group (Hollanda) - Gümüşlük Festival Merkezi – SUDA (20.30)
31 Ağustos: Tineke Postma(Hollanda) Saksafon&Cenk Erdoğan (Türkiye) Gitar-Gümüşlük Festival Merkezi–SUDA (20.30)
07 Eylül: Stefano Battaglia (İtalya) Piyano & Tamer Temel (Türkiye) Saksafon - Gümüşlük Festival Merkezi–SUDA (20.30)
09 Eylül: Gülsin Onay (Türkiye) Piyano & Erkin Onay (Türkiye) Keman - Antik Taş Ocağı – TAŞTA (21.00)
Çocuk Atölyeleri
27 Temmuz: Gülçin Uslu ve Aslı Altan Şekerci yönetiminde, Festival Sanatçıları Cem Esen ve Poyraz Baltacıgil'in katılımıyla müzik temalı atölye.
5 Ağustos: Gülçin Uslu ve Aslı Altan Şekerci yönetiminde, Festival Sanatçıları İlyun Bürkev ve Elvin Hoxha'nın katılımıyla müzik temalı atölye.
25 Ağustos: Gamze Daban yönetiminde, Festival Sanatçısı Miron Rafajlovic'in katılımıyla müzik temalı atölye.
03-10 Eylül: – Caner ve Tamer Karakaş yönetiminde çevre bilinci temalı 3 çocuk atölyesi.