İklim Değişikliği Azaltım Projesi Paydaşları Bir Araya Geldi
Muğla Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Azaltım Projesi kapanış toplantısı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün katılımıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Azaltım Projesi kapanış toplantısı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün katılımıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce gerçekleştirdiği karbon ve su ayak izi projelerinin devamı olan ve Avrupa Birliği’nden hibe alan İklim Değişikliği Azaltım Projesi’nin kapanış toplantısı paydaşların katılımı ile gerçekleştirildi. Proje kapsamında yapılanların anlatıldığı toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün’ün ev sahipliğinde CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre yönetimi genel müdürlüğü temsilcisi Ömer Öztürk, Prof.Dr.Tanay Sıdkı Uyar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
İklim Değişikliği Azaltım Projesi kapanış toplantısında konuşan CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan küresel ısınma, iklim değişiklikleri nedeni ile birçok dünya ülkesinin bir araya gelerek protokoller imzaladıklarını ne yazık ki Türkiye’de ise önümüzdeki dönemde ucuz ve ithal kömürle çalışan 100 adet termik santralin yapımının planlandığını belirtti. Bu tür toplantıların çevrenin korunması için çok değerli olduğunun altını çizen Suat Özcan iklim değişikliği konusunda projeyi hazırlayan, hibe alan ve Muğla’da bu projeyi gerçekleştiren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün’e, ekibine ve katkı veren tüm paydaşlara teşekkür etti.
Başkan Gürün; “Güzel Muğlamıza değer katmaya ve onu koruyarak geleceğe taşımaya devam edeceğiz.”
İklim Değişikliği Azaltım projesi toplantısındaki konuşmasında doğası, çevresi, toprakları, denizleri ile eşsiz bir coğrafyada ve şehirde yaşadıklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’da yaşamaktan ve bu şehre hizmet etmekten gurur duyduklarını söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Dünyada ve ülkemizde gerek nüfus artışı gerekse doğal kaynakların dengesiz kullanılması yüzünden doğanın kendini yenilemesinin önüne geçilmekte ve iklimlerde değişimler yaşanmaktadır. Oysa yaşadığımız şehirleri ve ülkemizi koruyarak geleceğe taşıyabiliriz. Büyükşehir Belediyesi olarak eşsiz, şanslı bir o kadar da sorumluluğu büyük bir şehir olan Muğla’da hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Göreve gelir gelmez Muğlamızda katı atık düzenli depolama tesislerini ve Muğla’nın ilk tıbbi atık tesisini hayata geçirdik. Bodrum’u da yaptığımızda gerdanlığın halkası gibi Muğlamızın güzelliği tamamlanmış olacak. Bize devredilen vahşi depolama alanlarını rehabilite ederek doğaya kazandırdık, kazandırmaya devam ediyoruz. Bu sayede çöp yangınlarının önüne geçtik. Ayrıca katı atık düzenli depolama tesislerinden elektrik üretiyoruz. 1 olan hafriyat alanını 7’ye çıkardık ve hafriyat kamyonlarını GPS ile takibe aldık. Türkiye’nin denizden çöp toplayan tek Büyükşehir Belediyesi’yiz. 6 tekne, 2 alım noktası ile deniz araçlarından atık alıyoruz. Mobil Geri dönüşüm tesisi kurarak bina yıkımları, tadilatlarından kaynaklı atıklar ve temel kazısı sonucu oluşan hafriyat toprağından geri dönüşüm malzemesi üretiyoruz. Çevreye ve doğaya saygılı projeler karbon, su ayak izi projelerini hayata geçirdik ve bunların devamı olan iklim değişikliği azaltım projesi ile de Avrupa Birliği’nden hibe aldık. Yapılan çalışmalarla ilimizde farkındalık yaratarak iklim değişikliği konusunda daha çok vatandaşımıza ulaşmayı amaçladık. Çevreye yapılan yatırımın geleceğe yapılan yatırım olduğu bilinci ile güzel Muğlamıza değer katmaya ve onu koruyarak geleceğe taşımaya devam edeceğiz. Çünkü Muğla bir şehirden fazlasıdır.” dedi.
İklim Değişikliği Azaltım projesi ile Muğla Büyükşehir Belediyesi Avrupa Birliği’nden 146 Bin Euro hibe aldı. 29 Mayıs 2017’de sözleşme imzalandı. 15 Eylül 2017’de başlayan proje 14 Şubat 2019’da sona erecek. Projenin amacı Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanındaki bölgelerde çevre, atık yönetimi, ulaşım, tarımsal faaliyetler kısacası yaşamsal faaliyetlerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının dijital ortamlarda izlenmesinin sağlanması ve kamuoyunun iklim değişikliği konusunda bilinçlendirilerek küresel çabalara katkıda bulunmak için paydaş kapasitesini genişletmek olarak belirlendi. Çalışmalar kapsamında 1 adet baca gazı ölçüm cihazı, 2 adet biyogaz analizörü, 2 adet hava kalitesi ölçüm cihazı satın alındı. Bodrum Büyükşehir hizmet binasının çatısına 50 kw kapasiteli lisanssız güneş enerjisi santrali yapıldı. 5 ayrı ilçede tüm ilçelerden katılımla atölye çalışmaları gerçekleştirildi. İklim Değişikliği Azaltım Projesi kapanış toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre yönetimi genel müdürlüğü temsilcisi Ömer Öztürk, Prof.Dr.Tanay Sıdkı Uyar ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Çevre Şube Müdür vekili Aylin Aydın Ertop sunumlarını yaparak katılımcıların sorularını yanıtladı.