Gümüşlük’te Festival Gülsin Onay’la Son Bulacak
Bu yıl 16.’sı düzenlenen Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Devlet Sanatçısı Piyanist Gülsin Onay’ın, 6 Eylül Cuma akşamı Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyünde vereceği konserle son bulacak.
Bu yıl 16.’sı düzenlenen Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Devlet Sanatçısı Piyanist Gülsin Onay’ın, 6 Eylül Cuma akşamı Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyünde vereceği konserle son bulacak.
12 Temmuz’da başlayan ve neredeyse iki aylık bir döneme yayılan Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, bu yıl da dünyanın farklı kültürlerinden gelen, enstrümanında virtüözlük derecesine erişmiş müzisyenleri klasik ve caz müziği çatısı altında buluşturdu. Konserlerin yanı sıra ustalık sınıfı kurslarıyla genç yetenekleri, üstatlarıyla buluşturan Gümüşlük Festival Akademisi, yine organizasyonun eğitim yuvası oldu.
Kapanış konseri, Mine ve Ali Can Polat çiftinin destekleriyle gerçekleşecek
Bodrum Klasik Müzik Derneği tarafından organize edilen; Piyanist Eren Levendoğlu’nun sanat yönetmenliğini; Piyanist Gülsin Onay’ın sanat danışmanlığını üstlendiği Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, bölgede yerleşik yaşayan ya da bölgeyi turizm amaçlı ziyaret eden tüm klasik müzikseverleri, bu yıl dört ayrı mekanda konuk etti. Dibeklihan’da, 6 Eylül Cuma akşamı saat 20.30’da, bu yıl için son kez izleyici karşısına çıkacak olan Gülsin Onay’ın vereceği konserin destekçileri ise bir klasik müzik sevdalısı Mine ve Ali Can Polat çifti olacak. Her sene bir ya da iki konserin destekçiliğini üstlenen çift, yanı zamanda, “Festival Dostları” ailesi içinde yer alıyor.
Gülsin Onay, yorumlarıyla yine büyüleyecek
Piyanist Gülsin Onay, Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyünün sahnesinde Mozart, Mendelsshonn, Saygun, Liszt ve Chopin eserlerini seslendirecek. Devlet sanatçımız, Piyanist Gülsin Onay, hayranlarının karşısına ilk olarak Wolfgang Amadeus Mozart’ın bir eseriyle çıkacak: “Piano Sonata in A major, KV 331”. Bu eser üç bölümden oluşuyor; “Andante grazioso con variazioni”, “Menuetto” ve “Alla Turca”. Daha sonra sanatçı, Felix Mendelssohn-Bartholdy’nin, “Variations sérieuses Op.54” başlıklı yapıtını seslendirecek. Bu eseri, Onay’ın da hocası olan Ahmed Adnan Saygun’un bestelediği bir eser izleyecek: “Sonatin Op.15”. Bu eser, “Allegro”, “Adagio, con moto”, “Horon (Prestissimo)” başlıklarını taşıyor. Gece Franz Liszt ile devam edecek. Gülsin Onay, bestecinin, “Grande Marche du Sultan Abdul Médjid-Khan” adlı yapıtıyla izleyici karşısında olacak. Ünlü piyanist programını ve festivali Frédéric Chopin ile bitirecek. “Polonaise in A flat major, op.53” adlı eserle izleyici karşısına çıkacak olan Gülsin Onay, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul ediliyor ve Chopin’in de ana vatanı olan Polonya Hükümeti, geçtiğimiz yıllarda Gülsin Onay'ı, Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştı.
Eren Levendoğlu’ndan “Kültürümüzü ve gelecek nesillerimizi destekleyin” çağrısı
Festival süresince 10 bin civarındaki müzikseveri bir araya getiren Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, ülkemizin yanı sıra Hollanda, Tayvan, Almanya, İtalya, İsrail, Norveç, İrlanda, İspanya, Macaristan ve KKTC’den gelen müzisyenleri konuk etti. Başarılı bir festival dönemi geçirdiklerini ifade eden festivalin sanat yönetmeni Piyanist Eren Levendoğlu, basına verdiği bilgide festivali değerlendirdi. 16 yıldır küçük bütçelerle gerçekleştirilen festivalin en önemli özelliğinin, bağımsız yapısından kaynaklandığını vurgulayan Levendoğlu, Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin, bir holding girişimi olmadığını, çeşitli sponsorların destekleriyle gerçekleşmesine karşın, bir sivil toplum örgütü olmalarından kaynaklanan maddi barajları aşmanın, özellikle günümüz ekonomisinde çok kolay olmadığına dikkat çekti. Aynı zamanda Bodrum Klasik Müzik Derneğinin yönetim kurulu başkanı olan Eren Levendoğlu, “önümüzdeki yıl Bodrum Belediyesi ile daha kolektif bir yapıda varlık göstereceğimize ve desteklerini daha fazla alacağımızı ümit ediyorum” diyerek, sözlerini şöyle sonlandırdı. “Bu yıl Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalini destekleyen, projelerimizde yükümüzü hafifleten ve yanımızda olan tüm sponsor ve destekçilerimize teşekkür ediyoruz. 2020 yılı için çalışmalarımız başlamıştır. Festivalimizi desteklemek isteyen tüm kurum, kuruluş ve şahıslara da seslenerek belirtmek istiyorum; destekleyecekleri sadece festivalimiz olmayacak, temelde, verecekleri destek, kültürümüze, sanatımıza, gelecek nesillerimize ve en önemlisi eğitime de destek vermiş olacaklar. Bu nedenle ülkemizin öne çıkan isimlerini Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivaline destek olmaya çağırıyorum.”