Bodrum Kent Konseyi Su Çalışma Grubu İle Dsi Bölge Müdürlüğü Sinerjik İş Birliği İçin Buluştu
Bodrum Kent Konseyi “Su Çalışma Grubu” heyeti Bodrum’un su sorunlarıyla ilgili olarak Aydın’da DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter’i ziyaret etti.
Bodrum Kent Konseyi “Su Çalışma Grubu” heyeti Bodrum’un su sorunlarıyla ilgili olarak Aydın’da DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter’i ziyaret etti. Prof. Dr. Hulusi Barlas, Eftal Köklü ve Gürol İnan’dan oluşan heyet, Bodrum Kent Konseyi Su Çalışma Grubu adına, Bodrum’un akut hale gelmiş bulunan içme suyu hattı patlakları ve gittikçe artan su ihtiyacı açığı konularında DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter ve Bölge Müdür Yardımcısı Cengiz Köse ile görüş alışverişinde bulundu. Bilindiği gibi DSİ 21. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanı Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsamaktadır.
İçme Suyu Boru Hattındaki Patlamalar Bodrum’u Yaşanamaz Hale Getiriyor
Heyet tarafından DSİ 21. Bölge yetkililerine Bodrum içme suyu hattında son beş yılda meydana gelen 2000’e yakın patlamaların Bodrum halkı için oluşturduğu riskler, su sıkıntısı, ekonomik ve sosyal hayata verdiği zararlar ayrıntılı şekilde iletildi ve durumun artık sürdürülemez hale geldiği belirtildi.
Boru Hattı Sorunu Karmaşıklaşıyor Ama Hızlı Çözümü Mümkün
Göktuğ İlker de sorunun temellerinin proje, ihale şartnamesi, imalat, malzeme seçimi ve yer yer işletme hatalarından kaynaklanması yüzünden çözüm yolunda bazı zorluklarla karşılaşıldığını, ayrıca mahkeme kararının yüklenici ve mevcut imalatın işletme sorunlarından kaynaklandığı, bu yüzden paydaş kurumlar arasında karşılıklı anlayış ve hızlı iletişimle çözümün kolaylaştırılması gerektiğini belirtti. Burada özellikle DSİ ile MUSKİ’nin daha sıkı iş birliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Geçmişten çok geleceğe bakarak, daha açık bir ifadeyle konuyla ilgili tüm paydaşlar arasında bir “Boru Hattı Barışı” temelinde başlatılacak sinerjik bir iş birliğine gerek bulunmaktadır. Böylelikle oluşacak dayanışma ortamı sayesinde sorunun çözümü mümkün görünmektedir.
Bodrum Su Sorunu İle İlgili Dsi Çalışmaları
DSİ Bölge Müdürü Göktuğ İlker, Bodrum ile ilgili olarak öncelikle içme suyu hattındaki sorunlara ve sel baskınlarına çözüm bulmaya odaklandıklarını vurguladı. Bunların yanında sürekli artan Bodrum nüfusu için yeni su kaynakları aranması da sürdürülüyor. Yakın bölgede yeni barajlar, Ekinambarı gibi yeraltı sularının arıtılması da DSİ’nin planlama çalışmalarında yer alıyor. İhale yapıldığı ancak hukuki süreçlerin devam etmesi nedeniyle delillerin kaybolması riski gerekçesiyle ihalenin iptal edildiği, tekrar ihale yapılsa bile imalat sürecinin en az 3 yıl sürebileceği belirtildi.
Bodrum Su Sorunlarının Çözümü İçin Sinerjik İş Birliği
Görüşme sonunda Bodrum su sorunuyla ilgili DSİ Genel Müdürlüğü, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve MUSKİ paydaşları arasında sinerjik bir iş birliği oluşturularak içme suyu boru hattı ile ilgili sorunların öncelikli çözümü için Kent Konseyi Su Çalışma Grubu’nun daha aktif rol alması, paydaşlar arasında yatay ve dikey iletişimin artırılması, sorun akut hale geldiği için önümüzdeki zamanın çok iyi değerlendirilmesi konularında görüş birliğine varıldı.