Bodrum Kargı'ya Yapılan Külliye’yi Meclis Gündemine Taşındı
CHP Muğla Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin Bodrum Kargı’da yapılmak istenen Külliyeyi Meclis gündemine taşıdı.
CHP Muğla Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin Bodrum Kargı’da yapılmak istenen Külliyeyi Meclis gündemine taşıdı. “21 Kasım 2018’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Plan ve Bütçe Görüşmeleri’nde konuyu Bakan’a sormuş ve bir cevap alamamıştık” diyen Girgin, o tarihte Bakan’a şu soruları sorduğunu belirtti:
“Arazinin Diyanet Vakfına külliye amaçlı tahsisi herhangi bir ihale sonucunda mı yapılmıştır?
Külliyenin yapılacağı arazinin sahibinin FETÖ'den yargılanan biri olduğu iddiaları doğru mudur?
Külliyenin yapılması ve yer seçimi noktasında yerel yönetimlerden, sivil toplum örgütlerinden, kent konseyi, oda ve derneklerden, kısaca Bodrum halkından görüş alınmış mıdır?
BÖLGE HALKI KAYGILI
Yapılan Kent Konseyi toplantısında bölge halkı bu Külliye’yle bölgede bir cemaat ve tarikat yapılanmasının oluşmasından ve bu yapıların bölgede faaliyet göstermesinden ciddi anlamda endişe duyduğunu belirtmiştir.
Geçtiğimiz dönemlerde yaşanılan acı tecrübelere baktığımızda bu endişede haklılık payı yok mudur? Bu konuda nasıl bir tedbir almayı düşünüyorsunuz?”
KÜLLİYE ISRARI DEVAM EDİYOR
Aradan geçen 2 yıl sonra, Danıştay’da konuyla ilgili devam eden bir dava olmasına rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resen yapı ruhsatı düzenlenmesini eleştiren Girgin, “5 katlı yapısı ile Bodrum mimarisine uymayacak olan, henüz yarım kalmış olan Bodrum Devlet Hastanesi inşaatı kaynak bekliyor iken, ortada usulsüz verilmiş bir ruhsat var iken, ve Danıştay'da dava süreci devam ediyor iken, üstelik Bodrum Halkının böyle bir külliyeye ihtiyaçlarının olup olmadığı konusunda görüşü alınmamış iken 100 milyon TL harcanarak yapılmaya çalışılan bu Külliye konusundaki ısrarın nedeni nedir?” diyerek TBMM Genel kurulunda konuyu yeniden gündeme getirdi.
DANIŞTAY’DA DAVA DEVAM EDERKEN RESEN RUHSAT VERİLİYOR
Girgin şu soruları yöneltti:
Bodrum'un turizm açısından en kıymetli bölgelerinden olan Kargı koyuna 100 milyon liralık Külliye yapılmak isteniyor.
2012 yılında Sosyal kültürel ve dini alan olarak ayrılan arazi daha sonra Diyanetin talebi ile Dini Kültür ve Bilgilendirme Tesisi alanına çevrilmek istendi.
Bodrum Belediyesi'nde iki kez görüşülen plan tadilatı ve yapı ruhsatı yöresel mimari ve çevre yapılaşma özelliklerini taşımadığı için reddedildi.
Bu sefer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resen yapı ruhsatı düzenledi.
Temyiz süreci devam eden ve usulsüz verilmiş ruhsat ortada iken inşaatına zamanında başlanmamış olan Külliye, bölgedeki yurttaşlarımızın ibadet ihtiyaçları ile orantılı mıdır?
Ekonomik kriz ve pandemi döneminde aciliyeti bulunmakta mıdır?
CHP’li Girgin, bitirirken, sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.