Bodrum Belediyesi 140 Bin Kışlık Fideyi Üreticilere Hibe Etti
Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından ilki geçtiğimiz nisan ayında gerçekleşen fide dağıtım etkinliğinin ikincisi gerçekleşti.
Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından ilki geçtiğimiz nisan ayında gerçekleşen fide dağıtım etkinliğinin ikincisi gerçekleşti.
Koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında tarımsal ve hayvansal üretimin kesintiye uğramaması ve tüketicinin mağdur olmaması için Bodrum Belediyesi tarafından hazırlanan Acil Eylem Planı kapsamında, Bodrum üreticilerine fide hibesi devam ediyor.
Bahçeyakası Mahallesinde eylül ayında açılışı gerçekleştirilen ve Türkiye'nin 5. Tohum Merkezi olan Bodrum Belediyesi Tarım AR-GE ve Yerel Tohum Merkezi'nde düzenlenen törene Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, Karaova bölgesi muhtarları, üreticiler, TARKO yöneticileri ve üyeleri katıldı.
121 üreticiye karnabahar, beyaz lahana, mor lahana ve brokoliden oluşan 140 bin fidenin hibe olarak teslim edildiği törende konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, bir buçuk yıldır yapılan çalışmaların yavaş yavaş meyvesini vermeye başladığını belirterek tarımsal kalkınmada somut ve planlı adımların birer birer atıldığını söyledi. Tarımın Bodrum’da çok önemli bir değer olduğunu kaydeden Başkan Aras, şunları söyledi;
“Bodrum’da daha önceden geçimimizi tarımdan sağlardık. Bizler, tarım ve hayvancılıktan edindiğimiz gelirle okuduk, çocuklarımızı evlendirdik, evlerimizi yaptık. Pancar motorla kuyudan su çekip, mandalina bahçelerimizi sulardık. O bahçenin bir kenarına da bostan yapar, patlıcanımızı, domatesimizi, biberimizi, karpuzumuzu yetiştirirdik. Bugün bu adımları atarken, o duygularla hareket ediyoruz.”
Aras’tan ‘Kooperatifinize Sahip Çıkın’ Çağrısı
Bodrum'un tarımsal ihtiyacının şu anda Milas ve Aydın bölgesinden karşılandığını ancak geçmiş yıllarda bunun tam tersi olduğunu belirten Başkan Aras, turizm cenneti Bodrum’da tarım pazarını yaratmanın bir zorunluluk olduğunu kaydetti.
Salgınla mücadele döneminde gelirini kaybeden bir kesim olduğunu hatırlatan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Ülkemizdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma duygusu inanılmaz. Bu sayede evine ekmek girmeyen, beş kuruş maaş alamayan insanlara bir şekilde yardım eli uzatmayı başardık. Ancak üretim ve paylaşım zincirinin kesintisiz olarak devam etmesini sağlamak zorundayız” diye konuştu. Özellikle kooperatifçiliği çok önemsediğini belirten Aras, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üreticilerimize yüzde 50 alım garantisi veriyoruz. Satamadığı ürünü, biz alır ihtiyaç sahiplerine dağıtırız. Hem hayır işi yaparız hem de çiftçimizin elinde ürün kalmamış olur. Burada kooperatiflerin önemi ortaya çıkıyor. Belediyeler, bu ürünleri ancak kooperatiflerden satın alabiliyor. Bu nedenle, kooperatifimiz o kadar değerli ki, oraya üye olanın elinde mal kalmaz. Ben onu alırım gerekirse İzmir'e yollarım, Ankara'ya yollarım, İstanbul'a yollarım. Oradaki belediyelerin yine bu tür yerel üretim marketlerinde satışa sunarım. Muğla'ya yollarım. Bu konuda da ben çiftçilerimizin kooperatifimize sahip çıkmasını istiyorum. Belediye olarak biz zaten üyelik başvurumuzu yaptık. En yakın zamanda Cumhurbaşkanlığı’ndan onay geldikten sonra maddi olarak da en büyük hissedarı olarak destekleyeceğiz. Onu daha ileriye taşıyacağız, sürdürülebilir kılacağız."
Başkan Aras, Bodrum’un kadın üreticilerine ve gençlere de ayrıca teşekkür ederek “Özellikle gençlerimiz bilsin ki, toprağa verilen her türlü emeğin karşılığını alırsınız. Toprak ana o kadar cömerttir ki yaptığın emeği, harcadığın parayı sana misliyle öder. Biz de bunun için vesile olabilirsek ne mutlu” dedi.
Fide dağıtım töreninde konuşan Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz da "Nisan ayında 2020 hibe programımızın birincisini yazlık fide hibesiyle gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz hibe programı kapsamında yüzde 50'ye varan alım garantisi ve üretici pazarlarında yer tahsisi söz konusuydu. Çok ilginç bir sonuç çıktı; Hiç bir üreticimiz bize ürününü alım garantisi kapsamında almamız için başvuruda bulunmadı. Bu konuyla ilgili araştırma yapmak üzere Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü personelimize bir görev verdiğimde, bütün üreticilerimizin ürünlerini sattığını, elinde hiç ürün kalmadığını öğrendik ve bu durum bizi çok mutlu etti. İkinci kısım hibe programımız olan 140 bin adet kışlık fide hibesini bugün burada 121 üreticimize dağıtımını gerçekleştirmeye başlıyoruz” diye konuştu.
Törende konuşan üretici Aylin Brimo ise Gümüşlük’te çiftçilik yaptığını anlatarak “Yaklaşık 5 senedir bu sektördeyim. Belediyemizden çok büyük destekler alıyorum. Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin ilk aşamasında, yani toplantıların başladığı günden beri yanındayım, arkasındayım. Başarılarının devamını diliyorum. Bugünü bizlere yaşattığınız için, üreticilere olan katkılarınız için, devamlı destekleriniz ve teşvikleriniz için çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından üreticilerin taleplerine göre hazırlanan fideler Başkan Aras ve başkan yardımcısı Tayfun Yılmaz tarafından üreticilere teslim edildi. Başkan Aras ayrıca, Tarım AR-GE ve Yerel Tohum Merkezi açılışında dikilen ata tohumlarının fidelerini bölge muhtarları ile birlikte inceledi.