Bir Sınavı Kazanmak İçin Ne Gereklidir?

Toplumumuzda sınavlar belli bir amaca ulaşabilmek için önemli basamaklar olarak görülmektedir.

Bir Sınavı Kazanmak İçin Ne Gereklidir?
Bir Sınavı Kazanmak İçin Ne Gereklidir?

Toplumumuzda sınavlar belli bir amaca ulaşabilmek için önemli basamaklar olarak görülmektedir. Hatta pek çok kişi hayallerini, düğünü, planlarını, gelecek yaşama dair yaşama isteğini bu sınavların sonuçları doğrultusunda şekillendirmektedir.  Önce sağlık ve her şeyin hayırlısı... Önce can sonra sınav kaygısı; ama kaygının da normal olanı. Unutulmamalıdır ki insan gerçekten isterse elde edemeyeceği sonuç yoktur.

Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de pek çok kademede farklı meslek ve yaş gruplarına göre sınavlar vardır. Bu sınavlar insanların hayatına ve yaşam kalitesine yön veren geleceğine etki eden mühim belirleyiciler arasındadır. Bu nedenle de sınavlara katılacak insanlar birkaç yıl önceden bir plan ve programa dahil olarak hazırlık aşamasına girerler. 

Ülkemizde Yapılan Sınavlar Nelerdir? LGS (Liselere Geçiş Sınavı), YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı)KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) bunlardan başka sınavlar da vardır. 

 

SINAVLARDA BAŞARILI OLMAK İÇİN NE GEREKLİDİR? 

Her şeyde olduğu gibi önce yaşama sevinci azizim yaşama sevinci...

  1. İNANMAK: Her şeyden inanmak gerekiyor. Neye inanmak? Kendine inanmak, idealine inanmak, geleceğe inanmak, başarabileceğine inanmak, düşse de kalkabileceğine inanmak; ama inanmak. 
  2. ÖDÜN VERMEK: Bu hayatın her basamağı için geçerli bir koşuldur. Bir şeyi çok isterseniz başka şeylerden ödün veririniz. Oyun oynamak, sosyal medyada gezinmek, vaktin değerini bilememek, 20 dakikada yenebilecek bir yemeği 3 saatlik bir sohbet keyfine dönüştürmek yerine ödün vermek gerekir. 
  3. ERKEN UYANMAK: Atalarımızın de dediği gibi erken kalkan yol alır. Günü en kârlı şekilde değerlendirmek için erken uyanmak şarttır. 
  4. DOĞRU KAYNAK: En güncel ve kontrol edilmiş kaynakları kullanmak gerekir. Bunun içinde reklam amacı olmayan gerçek kullanıcı yorumlarını ve bilgili referansları baz almalısınız. 
  5. PLAN: Plansız olmak daha çok yorulmaktır. Güzel bir plan kafanızdaki kaygıları azaltacağı gibi zamandan da tasarruf yapmanızı sağlayacaktır. 
  6. HIRS: Fazlası zarardır; ama dozunda hırs yapmak kişide itici güç oluşturmaktadır. Hırs olmadan olmaz. 
  7. DENEME SINAVLARI: Belli aralıklarda deneme sınavlarına girerek sonuçlarını da not almak ayna görevi yapacak ve hazırlık aşamasının neresinde olduğunuzu sağlayacaktır. 
  8. MOLALAR VERMEK: Unutmayın siz makine değilsiniz. Dinlenerek ve molalar vererek gitmek performansınızın yolu tamamlaması için gereklidir. Bu bedensel ve ruh sağlığınız için gereklidir. 
  9. OLUMLU DÜŞÜNMEK: Şunu unutmayın; ortada bir sınav varsa herkes için vardır. Sınav konuları de soruları da herkes için aynıdır. Karamsarlığa düşmeyin ve elinizden geleni yapmak için kolları sıvayın. Sistemi sürekli eleştirmek ve kötü yorumları dinlemek önce sizin motivasyonunuzu düşürür. 
  10. YARDIM ALMAK: Ücretsiz ders videolarından, sahaflardaki ikinci el kitaplardan, sizden önce sınava girmiş olanlardan, okulunuzdan, öğretmenlerinizden çekinmeden yardım isteyin. Israrla soru sorun ne demişler: “İsteyenin bir yüzü vermeyenin iki yüzü…” Ayrıca öğretmenlerin de genellikle en çok sevdiği öğrenci de en çok soru soran öğrencidir. 
  11. DÖNÜT: Gerçekçi olmalı ve sık sık kendi dönütünüzü gözden geçirmelisiniz. Yani tamamlanması gereken bir yap bozun neresindesiniz? Eksikleriniz ve iyi yanlarınız neler? Bu soruların cevabını net olarak görüyor ve sık sık geri bildirim alıyor olmalısınız. 
  12. ZAMAN KONTROLU: İnsanın en değerli varlığı zamanıdır; çünkü asla geri gelemez. En sevdiğiniz derse bol bol zaman ayırıp hiç anlamadığınız dersi sona bırakmanız doğru bir tutum olmayacaktır. Zaman kontrolünü kafanızda oturtmalı ve sınava kadar olan süreyi iyi değerlendirmelisiniz. Hatta günlük, haftalık, aylık zaman çizelgeleri ile yaptıklarınızı ve yapmanız gerekenleri karşılaştırabilirsiniz. 
  13. ENGELLERİ ve SORUNLARI DÜŞÜNMEMEK: İnsan olduğumuz için elbette sorunlarımız vardır. Pek çok insanın hayatında farklı engeller vardır. Hastalık, ailevi sorunlar, ekonomik sorunlar, psikolojik sorunlar… Bunlar sınavı kazanmanız için engel değildir. Eğer siz gerçekten ister ve emek verirseniz kazanamayacağınız bir sınav yoktur. 

Bir sınavın sonucu ne olursa olsun olumlu düşüncelerle yola devam etmek gerekir ve hiç bir sınav insan hayatından daha değerli değildir. Sınavlar yaşamın kendisi de değildir sadece bir parçasıdır. Dünya dönerken yeni sınavlar ve yeni umutlar kim bilir neler getirir.