Balıkçı’nın Doğum Günü, “Dünya Merhaba Günü” Oldu

Halikarnas Balıkçısı’nın doğumunun 132. yılında, Bodrum Belediyesi organizasyonu, Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Kent Konseyi ve Livaneli Vakfı iş birliği ile “Balıkçı Yaşıyor” temasıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Halikarnas Balıkçısı’nın doğumunun 132. yılında, Bodrum Belediyesi organizasyonu, Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Kent Konseyi ve Livaneli Vakfı iş birliği ile “Balıkçı Yaşıyor” temasıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Akdeniz Edebiyat Günleri ile başlayan etkinlikler, “Dünya Merhaba Günü” ile devam etti.

Akdeniz Edebiyat Günleri kapsamında gerçekleştirilen edebiyat ve çevre temalı oturumların ilkinde, Zeynep Oral’ın moderatörlüğünde, Anna Pataki, Zülfü Livaneli, Yorgo Papandreou ve Claudia Roth “Küresel İklim Değişikliği Krizi” ve “Barış, Özgürlük ve Daha İyi Bir Hayat Arayışında Bir Rehber Olarak Edebiyat” konularını konuştu. 

Ayşe Arman’ın moderatörlüğünde gerçekleşen; Buket Uzuner, Mehmet Y. Yılmaz ve Zeynep Göğüş’ün konuşmacı olarak katıldığı ikinci oturumda ise “Edebiyat ve Çevre Bilincinin Yükseltilmesi” konusu hakkında görüşler ortaya konuldu. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da yoğun bir izleyici katılımıyla gerçekleştirilen oturumları ilgiyle takip edenler arasındaydı.

Ara Güler Arşivinden Halikarnas Balıkçısı Sergisi Açıldı

Halikarnas Anma Etkinlikleri kapsamında Ara Güler Müzesi ve Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi’nin Bodrum Deniz Müzesi ile iş birliğinde düzenlenen “Ara Güler Arşivinden Halikarnas Balıkçısı” sergisi Mausolos Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluştu. 

Ara Güler ve Halikarnas Balıkçısı’nın uzun yıllara yayılan dostluklarını yansıtan sergide, Halikarnas Balıkçısı’nın Samim Kocagöz ve Hüsamettin Bozok gibi edebiyatçılarla çekilmiş fotoğraflarının yanı sıra kontakt baskılar, Halikarnas Balıkçısı’nın Ara Güler’e yazdığı mektup ve Ara Güler’e ithaf ettiği fotoğraf bulunuyor. Sergi 8 Mayıs tarihine kadar Bodrum Belediyesi Mausolos Sergi Salonu’nda ziyaret edilebilecek.

Dünya Merhaba Günü

Balıkçıyı anma etkinlikleri, Bodrum Kalesi Batı Hendeği’nde gerçekleştirilen “Dünya Merhaba Günü” programı ile devam etti. Programa Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Almanya Kültür ve Medya Bakanı Claudia Roth, Sosyalist Enternasyonel Başkanı ve Yunanistan Eski Başbakanı Yorgo Papandreou, Sanatçı Yazar Zülfü Livaneli ve Halikarnas Balıkçısı’nın Torunu Joanne Aliye Noonan’ın yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı misafir katıldı.

Bodrum Folklor Araştırma ve Turizm Derneği'nin (BOFAD) zeybek ve sirtaki halk oyunları gösterisi ile başlayan program, ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Tarık Pabuççuoğlu’nun Halikarnas Balıkçısı’nı canlandırdığı tek kişilik muhteşem oyunuyla devam etti. Pabuççuoğlu oyun sonrasında misafirlerden büyük alkış aldı.

Papandreou ve Aras’ın Zeybeği Geceye Damga Vurdu

Halk oyunları gösterisi sonrasında sahneye gelen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ile Sosyalist Enternasyonel Başkanı ve Yunanistan Eski Başbakanı Yorgo Papandreou misafirlere unutulmayacak bir zeybek gösterisi sundu. Kerimoğlu Zeybeği’nde karşılıklı oynayan ikilinin performansı misafirlerden büyük beğeni topladı.

Başkan Aras: Barış ve kültürün provokatörü olmak zorundayız

Bodrum’da Halikarnas Balıkçısı üzerine bir cümle kurulacaksa söze bugünün anlam ve önemini de belirten “Merhaba” diyerek başlanması gerektiğini söyleyen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Peki neden ‘Merhaba’ sevgili dostlarım? Balıkçı nedenini şöyle anlatır: ‘Önce insanca bir söylenişi var merhabanın, üstelik anlamı da güzel. Rahat edin, benden size kötülük gelmez demektir.’ Sevgili Zülfü Livaneli’nin şarkısında söylediği gibi dünyayı güzellik kurtaracak. Barış ve kültürün provokatörü olmak zorundayız. Eşsiz kentimiz, Cevat Şakir gibi bugüne kadar nice tarihi kişiliklere, sanatçılara, düşün insanlarına ve yaşam dolu halkına tarihiyle, kültürüyle, doğal güzellikleriyle hayran olunan ve yaşamaktan büyük mutluluk duyulan bir memleket olmuştur. Cevat Şakir’in sürgün yolculuğunun onda yaşattığı tüm kötü duyguları bir anda geride bırakmasına neden olan yerdir. Bodrum’la ilk karşılaştığı bu andan itibaren Kabaağaçlı’ının içini büyük bir mutluluk kaplar. Bu duygular içinde olan Halikarnas Balıkçımız, yardımsever, paylaşımcı, dost canlısı, hümanist, mütevazı karakteriyle Bodrum insanının kardeşi, ağabeyi oluyor. Bodrum ise içine alıyor sahipleniyor onu. O, Bodrum’u Bodrum yapıyor. Bodrum da onu Halikarnas Balıkçısı.” dedi.

“Cevat Şakir’e çok şey borçluyuz”

Aynı Cevat Şakir gibi Bodrum’un güzelliğine güzellik katmak istediklerini ifade eden Başkan Aras, “Cevat Şakir’e çok şey borçluyuz. Bodrum’da yaşayan herkesin, her şeyden önce Bodrum’a olan duygu bağını güçlendirmek ve bu ortak duygunun hep birlikte birer parçası olma ve iş birliği içinde olma arzusundayız. Çünkü iş birliği saygıyı, sevgiyi beraberinde getirir. Güzellikler yaratacak ve güzellikleri büyütecek iş birliğine ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

Edebiyat’ın birleştirici gücüne de vurgu yapan Başkan Aras, “Balıkçının bir romanında ‘Bak, şimdi sanki geçmişle gelecek karşı karşıya oturuyoruz.’ diyaloğu geçer. Bodrum’un tarihi mirasını bu sözlerden daha iyi ne anlatabilir? Şimdi ise sevgili Yorgo ile iki yakanın Merhaba samimiyeti altında bir arada olmaktan büyük onur duyuyorum. Sevgili Claudia, sizleri bugün burada daha yakından tanıma şansı bulduğum için çok mutluyum. Dünkü konuşmandan çok etkilendim. Dedin ki, ‘Eğer birine çok yakınsanız onun hakkında bir şeyler öğrenmek için çaba sarf edersiniz.’ Bu bağlamda ülkelerimiz birbirlerinin kültürü ve hakları konusunda çok şey öğrenme fırsatı elde etti. İşte bu rol edebiyatın rolü, edebiyatın birleştirici gücüdür. Bizler de bu sebeple Livaneli Vakfı ile birlikte ‘Akdeniz Edebiyat Günlerini’ planlayarak bu güce güç katmak istedik. Ve Akdeniz Edebiyat Günleri’nin son günü olan bugün, Halikarnas Balıkçısı Anma Etkinlikleri kapsamında sizlerle birlikte büyük bir mutlulukla 17 Nisan’ı ‘Dünya Merhaba Günü’ ilan ediyoruz.” dedi.

Program, Nebil Özgentürk’ün “Halikarnas Balıkçısı” belgesel filmi ve yapımcılığını Serdar Gündoğ’un üstlendiği ve yönetmenliğini İlke İşisağ’ın yaptığı Akdeniz’in Ebedi Genci Halikarnas Balıkçısı kısa film gösterimi ile devam etti.

Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, müze olarak Halikarnas Balıkçısı koleksiyonu ve arşivine ev sahipliği yaptıkları belirtirken bu konuda birçok bilimsel çalışma da yürüttüklerini ifade etti. 

Dünya Merhaba Günü’nün fikir babası olan Yazar Metin Erdoğan’ın Dünya Merhaba Günü ve Halikarnas Balıkçısı anlatımı sonrasında Ferhat Livaneli Orkestrası sahne aldı. Yaklaşık 1 saat süren müzik ziyafetinin ardından Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras tarafından Sanatçı Zülfü Livaneli’ye ‘Bodrum’un Daimî Kültür ve Sanat Elçisi’ beratı takdim edildi. Yorgo Papandreou, Claudia Roth, Ahmet Aras ve Zülfü Livaneli’nin ‘Ey Özgürlük’ şarkısını birlikte söylediği anlar da büyük alkış aldı.

“Halikarnas Balıkçısı Anma Etkinlikleri” 20 Nisan gününe kadar çeşitli programlarla devam edecek. Programların gün ve saatleri https://bodrum.bel.tr/etkinlik_takvimi  adresinden takip edilebilecek.