Alman Piyanist Konrad Richter’ten Bodrum’da Schubert Gecesi
15. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, “Taşta” konserleri kapsamında, Alman piyano virtüözü Konrad Richter’i, “Festival Dostları” Mine ve Ali Can Polat’ın desteğiyle Antik Taş Ocağında konuk etti. Alman piyano virtüözü ve pedagog Prof. Konrad Rihter, konser izleyicisine harika bir Schubert gecesi yaşattı.
15. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, “Taşta” konserleri kapsamında, Alman piyano virtüözü Konrad Richter’i, “Festival Dostları” Mine ve Ali Can Polat’ın desteğiyle Antik Taş Ocağında konuk etti. Alman piyano virtüözü ve pedagog Prof. Konrad Rihter, konser izleyicisine harika bir Schubert gecesi yaşattı.
Solist, oda müzisyeni ve “Lied” piyanisti olarak Avrupa’daki en önemli müzik merkezlerine ve festivallere misafir olan Richter, Gümüşlük’te festival sahnesinde Avusturyalı besteci Franz Schubert’in iki eserini seslendirdi. Festivalin sanat danışmanı Piyanist Gülsin Onay, Gümüşlük Festival Akademisi bünyesinde bir de piyano masterclassı veren Richter’in, GFA masterclasslarında ağırladıkları en önemli hocalardan biri olduğuna dikkat çekerek, “Harika bir hoca, öğrencilerin çalışını anında gece gündüz gibi değiştiriyor ve mükemmel sonuca ulaşıncaya kadar bırakmıyor bir cümleyi, muhteşem Alman ekolü… Wilhelm Kempf’in tuşesi var, kısa örnekler verdiğinde bitmesin istiyoruz” dedi.
Öğrenci Fonu oluşturuldu
Gümüşlük Festival Akademisi ve Sanatçı Koordinatörü Füsun Özgüç konser öncesinde bir konuşma yaparak, sanatçı ve program hakkında bilgi verdi. Konsere destek veren “Festival Dostları” Mine ve Ali Can Polat’a katkılarından dolayı bir teşekkür plaketi verilmesinin ardından Füsun Özgüç, bu yıl ilk defa başlatılan “Öğrenci Fonu” hakkında da misafirlere bir çağrıda bulundu. Özgüç, Gümüşlük Festival Akademisi öğrencilerinin burslu eğitim alabilmeleri için bir fon oluşturduklarına değinerek, klasik müzikseverleri bu fona katkı sağlamaya davet etti.
Genç yaşta başlayan kariyer ve Alman Plak Ödülü
1935'te Almanya’nın Yukarı Lusatia ilinde doğan Konrad Richter, Detmold Konservatuvarından mezun oluktan sonra piyano eğitimi aldı ve erken yaşlarda kariyerine başladı. Solist, oda müzisyeni ve “Lied” piyanisti olarak Radyo ve televizyon için sayısız kayıtların yanı sıra tanınmış plak şirketleri için de kayıtlar yaptı. Sanat hayatına paralel olarak Konrad Richter, kariyerini öğretmen olarak sürdürdü. 1968'de Hamburg Musikhochschule'ye profesör olarak atandı. Stuttgart Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesinde görev yapan sanatçı, 2004’e kadar Stuttgart’ta ders verdi.
1986'dan 1990'a kadar Musikhochschule Stuttgart'ın Rektörü olarak Konrad Richter, iki dünya savaşında ve toplama kamplarında öldürülen bestecilerin eserlerinin keşfine ve yayılmasına önemli bir katkı sağlayan “Şiddet kurbanları” projesini başlattı. Özellikle besteci Viktor Ullmann'ın eserleri üzerine çalışarak, bestecinin piyano konçertosunun prömiyerini yaptı ve bu çalışmanın kaydı “Alman Plak Ödülü”ne layık görüldü.
Gümüşlük’te Franz Schubert gecesi
Konrad Richter, Gümüşlük’teki 25 asırlık Antik Taş Ocağının sahnesinde, Franz Schubert’in iki bestesini seslendirdi. Gecenin ilk bölümde bestecinin, “Four Impromptus, Op. Post. 142, D. 935” adlı eseri izleyici ile buluşurkan, Alman virtüöz bu eserden şu bölümleri seslendirdi; I Allegro moderato in f minor; II Allegretto in A flat major; III Thema Andante in B major, (bu eser 5 varyasyondan oluşmakta idi) ve IV Allegro scherzando in f minor.
Gecenin ikinci yarısında Konrad Richter, yine Franz Schubert’in, “Sonata in D Major, Op.53, D.850” başlıklı yapıtıyla klasik müzikseverlerin karşısına çıktı. Dört bölümlük eser, I Allegro; II Con moto; III Scherzo: Allegro vivace ve IV Rondo: Allegro moderato’dan oluşuyordu. Bayram için Bodrum’da bulunan çok sayıdaki klasik müzikseverin doldurduğu tarihi mekanın sahnesine alkışlarla tekrar gelen Rihter, bir de bis yaparak geceyi bitirdi.