Tobb'nin "Türkiye Ekonomi Şurası" Kitabında Mitso'dan 5 Sorun, 5 Çözüm
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 21 Ocak 2019 tarihinde Ankara'da düzenlediği "Türkiye Ekonomik Şurası" için birlik üyesi oda ve borsadan istenilen sorunlar ve çözüm önerileri kitaplaştırıldı. TOBB'nin bastırdığı kitapta oda ve borsaların en çok 5 sorunu ve çözüm önerileri yer aldı. Kitapta Milas Ticaret ve Sanayi Odası'nın da 5 sorunu ve bu sorunlar için çözüm önerileri bulunuyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 21 Ocak 2019 tarihinde Ankara'da düzenlediği "Türkiye Ekonomik Şurası" için birlik üyesi oda ve borsadan istenilen sorunlar ve çözüm önerileri kitaplaştırıldı. TOBB'nin bastırdığı kitapta oda ve borsaların en çok 5 sorunu ve çözüm önerileri yer aldı. Kitapta Milas Ticaret ve Sanayi Odası'nın da 5 sorunu ve bu sorunlar için çözüm önerileri bulunuyor. Kitap, başta ilgili Bakanlıklar olmak üzere tüm oda ve borsalara dağıtıldı.
TOBB'nin 21 Ocak 2019 tarihinde Ankara'da düzenlediği Türkiye Ekonomik Şurası öncesinde birliğe üye tüm oda ve borsalardan en çok 5 sorun ve çözüm önerisini iletmeleri istenmişti. TOBB'nden gelen istek üzerine oda ve borsalar üyelerinin ve yörelerinin sorunlarından seçtikleri en çok 5 sorun ve çözüm önerisini TOBB'ne göndermişti. Bu sorun ve önerilerin bir kısmı 21 Ocak'ta Ankara'da yapılan ve Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan ve ilgili bazı bakanların katıldıkları şurada kısaca dile getirilmişti. Şuranın ardından TOBB, oda ve borsaların dile getirdikleri sorunlar ve çözüm önerilerini kitaplaştırdı. 670 sayfadan oluşan kitap, ilgili bakanlıklarla oda ve borsalara gönderildi.
TOBB'nin bastırdığı "Türkiye Ekonomi Şurası kitabının 432 / 443'üncü sayfaları arasında Muğla'daki odaların ve borsanın sorunları ve çözüm önerileri yer alıyor. Kitabın 432inci sayfasında Muğla ili ile ilgili genel istatistiki bilgilere yer verilirken Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nın, Milas Ticaret ve Sanayi Odasının, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının ve Bodrum Ticaret Odasının 5'er, Marmaris Ticaret Odası ile Muğla Ticaret Borsasının 3'er sorun ve önerisi bulunuyor.
Türkiye Ekonomi Şurası kitabında MİTSO'nun dile getirdiği 5 sorun ve çözüm önerileri özetle şunlar:
- Zeytinyağı fabrikalarında bir gıda veya ziraat veya kimya mühendisi ya da bir kimyager çalıştırma zorunluluğunun ya tümüyle kaldırılması veya 6 fabrikanın bir mühendis çalıştırması şeklinde esnetilmesi.
- Belediye sınırları ile mücavir alanlarında, yörenin tarihi, turistik ve kültürel tanıtımıyla yörenin coğrafi işaretli ürünlerini tanıtmak amacıyla dernekler veya odalar tarafından karayollarının kenarlarına koyulacak tanıtım amaçlı bilboradların ilan ve reklam vergisinden muaf sayılması,
- Milas ve yöresindeki su ürünleri üretim alanlarının kapasitelerinin dolmuş veya dolmak üzere olması nedeniyle Türkiye'nin uygun kıyılarında yeni üretim alanlarının belirlenmesi,
- Denizlerdeki kültür balığı üretme tesislerindeki hizmet ve servis gemileri için ÖTV'siz akaryakıt desteği sağlanırken denizlerdeki yemleme dubaları veya karadaki toprak havuzlarda kullanılmakta olan akaryakıttan da ÖTV alınmaması,
- Türkiye'nin değişik bölgelerinde üretilmekte olan ve geleneksel el sanatlarımız arasında yer alan coğrafi işaretli 24 halı ve 5 kilim için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her yıl destekleme alımı yapılması ve Bakanlıkların yurtdışı ziyaretlerinde coğrafi işaretli el halısı veya kilim armağan edilmesi,
Öte yandan kitapta Muğla'daki diğer odaların ve borsanın sorun ve çözüm önerileri arasında Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nın yeni işyeri açacak işletmelerde 5 yıl süreyle vergi indirimi sağlanması, eğitim sektörünün KOBİ kapsamına alınması, Muğla Ticaret Borsası'nın tarımsal ürün kayıplarının önlenmesi, hayvan hastalıkları ile mücadele edilerek hayvan kayıplarının önlenmesi, Bodrum Ticaret Odası'nın turizm sektöründe rekabetçiliği ve sürdürülebilirliği arttırmak ve geçen yıllarda turizmde yaşanan düşüşten etkilenen işletmelere destek verilmesi, ekonomik açıdan zor günler yaşayan işletmelere ceza uygulamalarının gözden geçirilmesi ve destek kapsamının genişletilmesi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın teşvik sisteminde 8. sırada görülen Muğla ilinin "Birinci Kademe Gelişmiş İller" arasında olması nedeniyle teşviklerden yeterince yararlanamaması, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu çerçevesinde tarım arazilerine izin alınmaksızın inşa edilmiş olan yapı ve tesislerin tarım ve turizme kazandırılması amacıyla İmar Barışı kapsamına alınması, Kültür ve Turizm Bakanlığınca kurulması planlanan ve taslağı oluşturulan Türkiye Turizm Geliştirme Fonu'na konaklama tesisleri ile seyahat acentesi işletmelerinin ciroları üzerinden maddi kaynak aktarılmasının sektördeki KOBİ'lerin mali durumunu sarsacağı, Marmaris Ticaret Odası'nın kaçak alkollü içki üretiminin denetlenmesi ve cezaların arttırılması, açıkta sigara ve tütün ürünleri satışının önlenmesi, büyük market zincirlerinin ve alışveriş merkezlerinin şehir dışında oluşturulacak ticari alanlarda faaliyet göstermesi gibi sorunlar ve çözüm önerileri yer aldı.