Muğla Şiirleri Kitaplaşıyor

Şairlerin duygu dünyasında şekillenen şiirler, edebiyat dünyasının en sevilen türlerinden biridir.

Muğla Şiirleri Kitaplaşıyor
Muğla Şiirleri Kitaplaşıyor

Türk Dil Kurumunun yayımladığı Türkçe Sözlük’te “Zengin sembollerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan, hece ve durak bakımından denk ve kendi başına bir bütün olan edebî anlatım biçimi” olarak tanımlanan şiir hem insanın bireysel dünyasına hem de topluma açılan bir kapı gibidir. Şairlerin duygu dünyasında şekillenen şiirler, edebiyat dünyasının en sevilen türlerinden biridir.

Araştırmacı-yazar Cezmi Çoban ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nagehan Uçan Eke’nin yayına hazırlamakta olduğu “Muğla Şiirleri” adlı antoloji kitabı, 2025 yılı içinde  kamuoyunun ilgisine sunulacak. 

MÖ. II. yüzyıl ile 2024 yılları arasında yayımlanmış, Muğla merkez ve ilçelerini konu edinen şiirlerin yer alacağı “Muğla Şiirleri” kitabıyla ilgili, Çoban ve Uçan Eke şunları kaydetmektedir: 

“Muğla ili sahip olduğu kıyısal ve karasal değerleriyle, tarihiyle, kültürüyle, coğrafyasıyla, doğasıyla, dünyada yaşanılabilecek en güzel yerlerden biridir. Bölgenin sahip olduğu değerleriyle şekillenen Muğla algısının edebiyattaki izlerini, şairlerin dizelerinden takip etmeye çalışıyoruz. Kitapta Muğla’nın 13 ilçesini birden konu edinen şiirler, ilk defa tek bir kaynakta sunulmuş olacak. Bu anlamda Muğla’nın ilçe belediyeleri, ilçe kaymakamlıkları ve ilçe kültür müdürlükleri, kitaba katkı yapabilecekleri konusunda bilgilendirildi.  

24.02.2023 tarihinde vefat eden, Bir Muğla âşığı ve sevdalısı Dr. Ali Abbas Çınar’ın aziz hatırasına ithaf ettiğimiz “Muğla Şiirleri” çalışmamız, bölgede ve edebiyat dünyasında tanınan şairlerin Muğla’ya dair. şiirlerini bir araya getiren ilk kitap olma niteliğine de sahip olacaktır. 

Bu kitapla, yeni Muğla şiirlerinin yazılarak edebiyat dünyasına kazandırılmasını ve Muğla’da bir ‘Uluslararası Şiir Festivali’ ile ‘Muğla Bienali’nin yapılmasını hedeflemekteyiz.”

EDİTÖRLER HAKKINDA

CEZMİ ÇOBAN 

1985 yılında Muğla’da dünyaya geldi. İlk ve ortaöğretimini Muğla ve Bodrum’da sürdürdü.          Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü 2008 yılında dereceyle bitirdi. Muğla, Bodrum ve çevresinin sözlü kültürü, yerel tarihi üzerine; çeşitli gazete, dergi ve blog sayfalarında yayınlanmış yüzün üzerinde araştırma-inceleme yazısı, ulusal ve uluslararası sempozyumlarda sunduğu bildirileri ve bölgeyle ilgili yayınlanmış yirmi kitabı bulunmaktadır. Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Umurça Parkı Nazım Hikmet Kütüphanesi’nde çalışan yazar, araştırmalarını il genelinde sürdürmektedir.

PROF. DR. NAGEHAN UÇAN EKE

2004 yılında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans; 2007 yılında Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı anabilim dalında hazırladığı “Taşköprülü-zâde’nin Tasnifi Işığında XVI. Yüzyıl Klâsik Türk Şiirinde İlim” adlı teziyle de yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2013 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı anabilim dalında başladığı doktora programını “Nâ’ilî’nin Gazellerinin Şerhi ve Yapısalcılık Açısından İncelenmesi” adlı teziyle tamamlayarak doktor (phD) unvanı, 2018 yılında da Doçent unvanı aldı. Tanınmış yayınevlerinden çıkan kitaplarda bölüm yazarı olan Uçan Eke’nin ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleleri, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda sunduğu çok sayıda bildirisi bulunmaktadır. Uçan Eke, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde yayımlanan hakemli bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi Baş Editörüdür. Klasik Türk edebiyatı metinlerine gelenekselin yanı sıra modern yaklaşımlarla ilgili çalışmalarını sürdüren Uçan Eke hâlen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Evli ve iki çocuk annesidir.

 Kitap: 2021: Suyun Hafızası- Murathan Mungan’ın Hamamname’sinde Geleneğin Yansımaları, Postmodern Anlatı ve Gelenek, İstanbul: Kesit Yayınları.

Kitap: 2017: Klâsik Türk Edebiyatında Metaforik Üslûp, Ankara: Akçağ Yayınları.

Kitap: 2014: Nâ’ilî’nin Gazellerinin Şerhi ve Yapısalcılık Açısından İncelenmesi, Muğla: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yayınları.

Seçki: 2020: Yüzde 100 Metafor, Aşka ve Sevgiliye Dair (Klasik Türk Şiirinden Örneklerle), İstanbul: KDY.

Editörlük: 2017: Utanmaz Adam / Hüseyin Rahmi Gürpınar, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

2021: Prof. Dr. Pervin Çapan Armağanı, Muğla: MSKÜ Yayınları.

2022: Utanmaz Adam / Hüseyin Rahmi Gürpınar, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.

2022: Edebiyat Eleştirileri / Hüseyin Rahmi Gürpınar, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.