Küresel Isıtma Gümüşlük Festivalinde Ziyaretçilerine Açılıyor
Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda düzenlenen 18. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Grafik Tasarımcı Yasemin Sayıbaş Akyüz sergisi ile 8 Eylül Çarşamba günü saat 19.30’da izleyici ile buluşacak…
Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda düzenlenen 18. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Grafik Tasarımcı Yasemin Sayıbaş Akyüz sergisi ile 8 Eylül Çarşamba günü saat 19.30’da izleyici ile buluşacak…
İklim aktivisti ve grafik tasarımcı Yasemin Sayıbaş Akyüz, sahada geçen eylem sürecinin ardından pandemiyle birlikte iklim ve ekoloji krizi görselleri de tasarlayarak çalışmalarına devam ediyor. Sanatçı, "Kelimeler güçlüdür; dünya kendiliğinden ısınmıyor, ısıtılıyor" diyor. Bu yüzden yaygın kullanımın aksine "küresel ısınma" değil, "küresel ısıtma" demeyi tercih ediyor. “İklim krizi ile dünya değil, yaşanabilir bir dünya yok oluyor. Dünyadaki tüm canlıların varoluşunu tehdit eden ısınmanın sebebi insan faaliyetleri” diyen Akyüz, bu fikrini grafik tasarımlarıyla da destekliyor.
Serginin geliri yangınzedelere bağışlanacak
Sanatçının sergisi, 8 Eylül Çarşamba 19.30'da Gümüşlük Festival Merkezi’ndeki Toprak Ev’de kokteylle açılacak ve 24 Eylül Küresel İklim Grevi Gününe kadar ziyaret edilebilecek. Serginin geliri, bu yaz sezonunda ülkenin birçok bölgesinde çıkan yangınlarda mağdur olan yangınzedelere bağışlanacak.
Kavramların içini dolduran sanatçı
Yasemin Sayıbaş Akyüz, 1973 yılında Tokat'ta doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Tekstil Mühendisliği okudu. Tekstil firmalarında çalıştığı süre içerisinde bir taraftan grafik tasarım eğitimi alarak reklam sektörüne geçti. Hayal Tacirleri Tasarım Grubu'nun kurucularından. 1999 yılından beri uluslararası alanda grafik tasarım çalışmalarına devam etmektedir.
Küçük bir şehirde, doğayla iç içe geçen çocukluğu onun her zaman çevreye duyarlılığını yüksek tutmasını sağladı. Tokat, sonra İstanbul ve 2005'ten beri yaşadığı Bodrum'da şahit olduğu ekolojik tahribat ve iklim değişikliğinden krizine giden süreçle, 2019 yılında sahada iklim aktivistliğine başladı. Kurucularından olduğu Bodrum İklim Acil Grubu ile her cuma iklim eylemleri düzenleyerek yerel ve ulusal düzeyde iklim krizi farkındalığını artırmaya çalıştı.
Pandemi nedeniyle iklim grevlerinin de dijital ortama taşındığı dönemde iklim ve ekoloji krizi ile ilgili grafik çalışmalar yapmaya başladı. Kişisel çalışmalarının yanında, bu konuda faaliyet gösteren gruplar ve sivil toplum örgütlerine gönüllü tasarım desteği veriyor. Tasarladığı görseller ulusal pek çok yayın organı, çevre örgütü ve yerel hareketler ile uluslararası örgütler tarafından kullanılıyor.
Eski, unutulmaya yüz tutmuş sanat formlarına da ilgi duyan Yasemin, bir dönem atölyesinde stop-motion film ve otomata çalışmaları yaptı. Onun için sanat bir karşı duruş ve muhalefet gerektiriyor. Sanatın kitlelere ulaşım gücüyle iklim krizi ile mücadele konusunda ciddi bir farkındalık uyandırılabileceğine inanıyor.
Evli ve bir çocuk annesi. Bodrum'da yaşıyor.