Bodrum’dan Türkiye’ye Bir Kadın Projesi
Kadınlar, Eşitlikçi Ve Şiddetsiz Kentini Yaratıyor
Bodrum Belediyesi ve Bodrum Kadın Dayanışma Derneği işbirliği ile başlatılan “Bodrum'dan Türkiye'ye: Kadınlar Eşitlikçi ve Şiddetsiz Kentini Yaratıyor!” projesi adım adım hayata geçiriliyor.
Geçtiğimiz haziran ayı içinde 254 proje arasından seçilerek Sabancı Vakfı Hibe Programına alınan proje kapsamında izlenecek yol haritası belirlendi. Trafo Cafe’de proje ekibi ve gönüllülerin katılımıyla projenin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu, belediye meclis üyeleri, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (BKD) Başkanı Figan Erozan, BKD Proje Koordinatörü Aynur Dik, BKD üyeleri ve kadınlar katıldı.
Erozan: Biz Bu Projeyi Herhangi Bir Belediye Başkanıyla Yapmadık
Proje tanıtım toplantısında konuşan Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan, dernek olarak ilk kez bir paydaşla çalışma yaptıklarını belirterek “Biz bu projeyi herhangi bir belediye başkanıyla yapmadık. Kadınlarla ilgili politikada taraf olacağını beyan eden Ahmet Aras ve ekibiyle yaptık. Bu ekip olmasaydı biz bu projeyi yapmazdık. Böyle bir eşitlenme politikasına talip olmak ancak böyle bir belediyeyle mümkün olabilirdi” dedi.
Proje ile Bodrum’un sadece görünen yüzünü değil, görünmeyen arka sokaklarını ve oralarda yaşayan kadınları gündeme getireceklerini söyleyen Erozan, “O kadınlar ilk defa kendileri için nasıl bir kent istediklerini dile getirecekler. Nasıl bir belediyeyle yol yürümek istediklerini tanımlayacaklar. Bunun adı yereli dönüştürmektir.” diye konuştu.
Yapılacak anket ve atölye çalışmalarının kendilerinin yerel yönetimde yürüyecekleri yolun bir göstergesi olacağını söyleyen Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu da “Bu çalışmaların çok önemli olduğunu gerçekten biliyorum. Biz seçim çalışmalarımızda güvenilir ve kadın dostu bir kent yaratmak istediğimizi zaten söylemiştik. Bu çalışmalar da bunun bir göstergesi. Çalışmalarımızda bize katkı veren akademisyen kadınlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’ne teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’un güçlü kadınlarının inancıyla birlikte bu projenin hayata geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Daha geniş kitlelere ulaşmak için böyle projelere ihtiyaç duyduklarını belirten Başkan Aras, “Sabancı Vakfı 254 proje içerisinden bu projeyi ilk 8 proje içine soktu. Bu başarıyı, projeyi hazırlayan ve onlara destek veren arkadaşlarımızın sayesinde elde ettik. Bu hibeyi ülkenin aydınlık geleceğine her zaman katkı sunan Sabancı Vakfı yapıyor ve başında da bir kadın var; Güler Sabancı. Ona da buradan sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
Aras: “Bodrum Eşitlikçi Ve Şiddet Üretmeyen Örnek Bir Kent Olacak”
Başkan Aras, Bodrum’u eşitlikçi ve şiddet üretmeyen bir kent haline getirmeyi hedeflediklerini ve bunun için çabaladıklarını söyledi. Bodrum’un buna hazır ve binlerce yıllık kültürünün buna uygun olduğunu belirten Aras, “Bu yüzden ben bunu çabuk bir şekilde başarabileceğimizi biliyorum. Bir kadın ve bir çocuk gözüyle güvenli bir kent nasıl yaratılır diye etraflıca düşündük ve bunu stratejik planımıza aldık. Kadınların özgürce yaşayabileceği bir kent yaratabilmek adına yapılacak çalışmalar için bütçemizi ona göre düzenledik” dedi.
Halkla İlişkiler biriminin yaptığı çalışmalardan bahseden Bodrum Belediye Başkanı, “Halkımızın sorunlarını dinlemek ve onlara çözüm üretebilmek için anketler yaptık. Bu anketlerden de kadınların yaşamış olduğu sorunlar ile ilgili veriler elde ettik. Bu projenin de en büyük faydalarından bir tanesi doğru verileri doğru yerlerden toplayacak olması. Kadınlar nasıl bir kent ve nasıl bir belediye istediklerini bize söyleyecek. Toplanan veriler uzmanlar tarafından analiz edilecek ve benim önüme koyulacak. Ben buradan söz veriyorum. Biz de bunları belediyemiz ve meclisimiz ile birlikte hayata geçireceğiz” diye konuştu.
Bu süreçlerin hızlı ilerlemesi gerektiğini söyleyen Aras, “Alacak olduğun kararlar ile belki de bir kadını şiddetten kurtarıyorsun. Niye gecikelim? Hemen yapalım. Çünkü gecikilen her an bir kadın istismara uğruyor bir kadın öldürülüyor, bir kadın şiddete uğruyor. Biz yöneticiler gecikemeyiz, hızlı hareket etmeliyiz” ifadelerini kullandı. Aras, kadınları sosyal, ekonomik ve ticari hayatta daha fazla görmek istediklerini belirterek Bodrum Belediyesi’nin kreş ve gündüz bakımevi projelerinin kısa zamanda hayata geçeceğini sözlerine ekledi.
Anket, Atölye Ve Çalıştaylar
Bodrum Belediyesi bünyesinde kurulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi ve Bodrum Kadın Dayanışma Derneği işbirliği ile başlatılan çalışmalar kapsamında, ilk olarak 7 mahallede anket yapılacak. Mevcut durum tespiti için 7 mahallede 650 kadın ile gerçekleştirilecek ankette kentsel haklardan yararlanma, toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddet gibi konularda Bodrum’da yaşayan kadınların farkındalık düzeyleri ölçülerek, yerel hizmetlerden beklentileri tespit edilecek.
Aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddet, kentsel haklar ile yerel yönetime talebin iletilmesi, yasalar, güçlenme ve dayanışma konularında eğitim ve bilinçlendirme atölyeleri oluşturulacak. 7 mahallede 150 kadınla yapılacak olan atölye çalışmalarının etkisi, atölye öncesi ve sonrası yapılacak anketler ile ölçülecek. Proje kapsamında uygulanacak olan anket ve atölyelerin ilk olarak, Bodrum Merkez, Konacık, İslamhaneleri, Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Dereköy mahallerinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Farklı mahallelerden kadınların bir araya gelerek ortak sorunlar ve ortak çözüm önerileri üzerinde tartışarak ilerleyecekleri süreçte, Bodrum Belediyesi yönetim kadrosunun, meclis üyelerinin ve mahalle muhtarlarının da katılımıyla sorunlar-çözümler temalı çalıştaylar düzenlenecek. Çalıştaya, akademisyenler, STK temsilcileri ve farklı belediyelerden de katılım sağlanacak.