Adanmış Ruh- Ege’nin İncisi

Adanmış Ruh- Ege’nin İncisi
Adanmış Ruh- Ege’nin İncisi

Toplumun mühendisi olan bazı insanların meslekleri ile paralel olarak fedakarlığını üst düzey noktasında olmuştur.

Ege’nin incisi olan bu ulvi insan sadece kendisini değil ailesini de ihmal etmiştir. Sebebi ise temiz bir topluma hizmet vermek içindir.

Toplum mühendisliği ya da toplumsal psikolojik bilinç mimarlığı denilen faaliyet türüne sahip olan kişidir. Uygulama toplum geneline, dar topluluklara veya kişilere karşı yürütülebilecek düşünce kapasiteye sahiptir. Stratejik, pazarlama, eğitim veya dini amaçlar bu faaliyetlerin harekât noktası olabilecek kişidir.

Toplum Mühendisliği ise toplumun demografisinde, sosyal dokusunda, tarihten gelen yapısında değişiklik yapmak, tepkilerini, nefretlerini, isteklerini, sevgilerini, tutkularını ve kitlesel şekilde ifade ettiklerini duygularını yönlendirebilmek, kontrol altında tutabilmek, paralize edebilmek gibi yetileri içeren faaliyet biçimidir Böyle bir meslek dalı yoktur. Toplum mühendisliği, çeşitli meslek dallarından oluşan bir ekip tarafından, finansal destek, koruma, iletişim ve başka araçlar yardımı ile gerçekleştirilebilir. Daha çok askeri ve istihbarı alanlarda kullanılan bir terim olduğunu var sayarız.

Bu kişi sadece ülkesini değil dünya insanının fikirlerini benimser.

Tarihte özellikle 19. yüzyılda kitlenin doğuşu ve gelişmesi, kitle iletişiminin yaygınlaşması ile birlikte kitle hareketlerinin ve dolayısıyla da kitleyi yönlendirici politik ve ideolojik söylemlerin geliştiğini görmekteyiz. Soğuk savaş döneminde ABD ve SSCB'nin başını çektiği iki kutuplu dünyada toplum mühendisliği çeşitli şekillerde söz konusu olmuş ancak her iki kutup da birbirlerini toplumlarını yanlış yönlendirmekle suçlamışlardır.

Sovyetler Birliğinde, Çarlık Rusya’sının toplumsal yapısı yerine yeni Sovyet kültürünü getirmek ve ideal Sovyet vatandaşı adına kampanyalar düzenlenmiş ve bunun için gazeteler, kitaplar, filmler vs. kullanılmıştır. Benzeri uygulamalar Çin'de Kültür Devrimi programında ve Kamboçya'da da uygulanmıştır.

Aynı dönemde ABD'de de kitle "özgür dünya" idealiyle ve demokrasi adına hükûmetlerinin savaştığına inandırılmış ve aydın çevrelerde komünist avı başlatılmış, kızıllarla iş birliği yaptığına inanılan kişilerin faaliyetleri engellenmiştir.

Nazi yönetimi altındaki Almanya'da da Joseph Göbbels yönetimi altında kamuoyu oluşturan sofistike yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemler daha sonraki yıllardaki propaganda yöntemleri için de model oluşturmuştur.

En ünlü temsilcilerinden birinin Theodor W. Adorno olduğu Frankfurt Okulu gibi sosyoloji kuramcıları kitle kültürü gibi bir yeni fenomenin ve bu fenomen çerçevesinde de Nazizm gibi örnekleriyle yeni manipülatif bir gücün doğuşunu gözlemlemiş ve üzerinde yorumlarda bulunmuşlardır.

Ama bizde ise toplumun her ferdi toplum mühendisidir. Muğla gibi güzide bir şehrimizin bir yaşayan halkın kendisidir.