Biçer, “Hayatımda Güzel Bir Kapı Aralandı”
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Kıl Keçisi Destekleme projesinden yararlanan ve 3 keçiyle üretime başlayan üniversite mezunu Cansu Biçer, 1 yılda keçi sayısını 20’ye çıkararak kendisine yeni bir iş alanı yarattı. Biçer, “Bu proje sayesinde hayatımda güzel bir kapı aralandı” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Kıl Keçisi Destekleme projesinden yararlanan ve 3 keçiyle üretime başlayan üniversite mezunu Cansu Biçer, 1 yılda keçi sayısını 20’ye çıkararak kendisine yeni bir iş alanı yarattı. Biçer, “Bu proje sayesinde hayatımda güzel bir kapı aralandı” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında üretime ve kadın üreticilere destek olmak için 2019 yılında Kıl Keçisi Destekleme projesini başlattı. Pilot bölge olarak Menteşe’de 40 üreticiyle başlatılan proje 3 yılın sonunda 9 ilçede 266 kadın üreticiye ulaşıldı. Her üreticiye 1 erkek 2 dişi olmak üzere bugüne kadar toplamda 798 kıl keçisi dağıtımı yapıldı.
İlk olarak Menteşe’de başlatılan projede 2020 yılında Ortaca, Dalaman, Kavaklıdere, 2021 yılında ise Fethiye, Köyceğiz, Ula, Marmaris ve Datça’da gerçekleştirildi.
2020 yılında Ortaca’da destekleme projesinden faydalanan 33 yaşındaki Cansu Küçük, 3 keçiyle başladığı üretim çalışmasında keçi sayısını 20’ye çıkararak kendine bir iş alanı yarattı. Üniversite mezunu olduğunu ve uzun zamandır iş bulamadığını belirten Cansu Küçük “Pandemi sürecinde gördüğümüz bir ilanla başladı bütün hikayemiz. Küçük bir bahçemiz vardı bu bahçede kendi halimizde çeşitli üretimler yapmaya çalışıyorduk. O sıralarda büyükşehir belediyesinin başlattığı keçi projesini duyduk ve hemen katılmak istedim. İlk başlarda yaparsın, yapamazsın gibi birçok yorumla karşılaştık ama şimdi geldiğimiz noktayla yapabileceğimizi gördük” ifadelerini kullandı.
“3 keçiyle başladım, şuan 20 keçim var”
Büyükşehir Belediyesinin projesi kapsamında 3 keçi ile yola çıktığını anlatan Küçük, 1 yılda keçi sayısını 20’ye çıkardığını, ekonomik olarak da eve katkıda bulunduğunu dile getirdi. Cansu Küçük “3 keçi ile başladım, 1 yıl içinde sayıyı 20’ye ulaştırdım. İlk başlarda kendim de acaba bunu yapabilir miyim diye çekindim fakat bu süreçte büyükşehir belediyemizin veterinerleri bize çok yardımcı oldu. Bugün de yaptığımız kontrolde keçilerimin gebe olduğunu öğrendim. İnşallah baharda yeni yavrular alacağız. Artık bu benim için bir iş haline geldi. Süt ve peynir üreterek eve de katkıda bulunuyorum” dedi.
“Başkan Gürün ve personeline çok teşekkür ederim”
Projeyi başlatan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e ve her türlü desteklerinden dolayı çalışanlarına teşekkür eden Küçük, imkânı olanların üretime yönelmesini tavsiye etti. Üretimin bu zamanda önemli olduğunu söyleyen Cansu Küçük “Bu işi yaptıktan sonra şu anda dışarıda yapabileceğim herhangi bir iş bu yaptığım işin yerine beni tatmin etmez. Doğanın ve üretimin içine girince bunların kıymetini bir kez daha anladım ve kendimi buldum. Doğayla iç içe olmak, üretmek ve ürettiğinizin karşılığını almak çok güzel bir duygu. Sadece bu alanda değil, imkânı olan herkesi üretime yönelmesini tavsiye ederim. Bir karış da olsa toprağımıza sahip çıkalım” dedi.