İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber'den Standlar ve Scooterlar İle İlgili Açıklama

İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber standların dağıtımı ve elektrikli scooterlar ile ilgili kamuoyuna bazı açıklamalarda bulundu.

İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber'den Standlar ve Scooterlar İle İlgili Açıklama

İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber standların dağıtımı ve elektrikli scooterlar ile ilgili kamuoyuna bazı açıklamalarda bulundu. Kanber açıklamasında;

Bilindiği üzere; El işi Stantlarının dağıtımı ve kura çekiminde haksızlık yapıldığı iddiaları yerel basında ve kamuoyunda tepkilerle karşılanmıştır.

Yerel basında çıkan bir haberde kura çekimine giren bir vatandaşın “kuraya neden herkes dahil edilmedi” sorusu ne yazık ki kurada adaletsiz davranıldığı iddialarını güçlendirmektedir.

Bu iddialar özellikle Gümüşlük ve Yalıkavak için yapılan kura çekimlerinde kontenjan belirlendiği, adaletsiz davranıldığı konularında yoğunlaşmaktadır.

  • Bodrum Belediyesi el işi stant kuralarında bir kontenjan belirlenmiş midir?  Kuradan muaf tutulan var mıdır?  Bu kişiler kaç kişidir ve neye göre belirlenmişlerdir?
  • "El işi standı" adı altında sadece el işi yapanlara stant verilebilecekken Çin malı yahut el işi olmayan, Bodrum dokusuna uymayan malzeme satışı yapanlara stant verildi mi?

Geçmişte stand dağıtımlarında yapılan haksızlıkları ortadan kaldıracağını vaad eden Sayın Aras'ın  bu soruları cevaplaması ve kamuoyunun aydınlatılması gerekmektedir. 

Bununla birlikte; son dönemde "Martı" olarak bilinen scooterlara sokak ve caddelerde sıkça karşılaşır olduk. Hatta kimi bisiklet yolu olmayan yerlerde kaldırımda yürürken veya karşıdan karşıya geçerken yayaların geçişlerine engel olduğuna, özellikle tekerlekli sandalye veya bebek arabası kullanan , elektrikli scooterların kaldırımları işgal etmelerinden rahatsızlık duyduklarına ve her sokakta, kaldırımlarda, köşe başlarında, yaya geçitlerinde, park ve bahçelerde başı boş bırakılmasının ciddi anlamda çevre kirliliği yarattığına şahit olduk. Şimdi sormak isteriz;

  • Scooterların park edildiği alanlara ilişkin olarak Bodrum Belediyesi'nce herhangi bir işgaliye harcı belirlenmiş midir? 
  • Scooterların park edileceği ve kullanılacağı alanlar ve süre sınırlandırılması yapılmış mıdır? Bu alanlar nerelerdir? Şayet sınırlandırılmadıysa ilgili firmaya bu alanların kullandırılmasına karşılık ödenecek işgaliye bedeli neye göre belirlenmiştir? 
  • Elektrikli scooter kullanma yaşı 18 olduğuna göre; bu yaş altındaki küçüklerin kullanımını engelleyecek herhangi bir önlem alınmış mıdır?
  • Bisikletlerin ve motorlu bisikletlerin yaya yollarında sürülmesi yasak olması bir yana yaya yollarındaki yayaların, çocukların, bebek pusetiyle yürüyen ve manevra kabiliyeti kısıtlı yayaların saatte yaklaşık 25 km hız yapabilen scooterlarla karşı karşıya kalmalarını engelleyecek herhangi bir önlem alınmış mıdır?
  • Bu araçların muayeneleri, bakımları ve hijyen önlemleri kim tarafından ne şekilde yapılmaktadır?Belediye bu konuda herhangi bir denetim yapmakta mıdır?
  • Park halindeki scooterların görüntü ve çevre kirliliği yaratmaması adına herhangi bir önlem alınmış mıdır? 
  • Elektrikli scooterların  ölümlü yada yaralamalı bir kazaya karıştığı bilinmekte midir?

Ayrıca bu motorlar  çocuklarca hatta 12- 13 yaşında çocuklarca anayollarda, caddelerde ,sokak aralarında, yaya yollarında kullanılmaktadır. Anne ve babalarının kredi kartları ile bu kiralamalar mobil uygulama üzerinden çocuklarca çok basitçe  yapılabilmektedir.  Burada ciddi ihmaller söz konusudur. Ne ilgili şirket ne de Bodrum Belediyesi ekipleri bu kiralamaların şartlara uygun olup olmadığını kontrol etmemektedir.

Bu  martı isimli scooterların  yasaya aykırı  ve uygunsuz kullanılması zaten işleri sallantıda olan düşük bir sezon geçiren dolmuşçu  ve taksici esnafına ve hatta motorsiklet ve bisiklet kiralayan esnafımıza  da ciddi zararlar vermektedir.

Bu ihmal devam ederse olası trafik kazaları yaralanmalar hatta ne yazık ki ölümler bile gerçekleşebilecektir.

Sayın Aras tarafından ivedilikle cevaplanmasını talep ettiğimiz bu sorulara verilecek cevaplar her an oluşabilecek bir kazanın önüne geçilmesi bakımından hayati önem taşımaktadır. 

Değerli Basın Mensupları , Bilindiği üzere Bodrum Ülkemizin gözbebeği ve Önde gelen Turizm merkezlerinden biridir. Turizm kendinden ayrı 27 sektörü de beslemekte ,istihdam ve üretim sağlamaktadır. Pandemi nedeniyle bu sezon büyük sıkıntılar çekeceğimizin sinyallerini daha sezon başında hissetmiştik. Bizler en azından Temmuz ve Ağustos aylarını hem işveren ,hemde Emekçi kardeşlerimiz için kurtuluş ayı görmekteyiz. Bu sebeple buradan bir çağrı da bulunmak istiyoruz. Tüm Esnaf ve Ticaret odalarımız ve Stk’larımız ve siyasi partilerimiz  bir araya gelerek Bodrum için bir “Esnafına Sahip Çık “ kampanyası yapmamız gerektiği düşüncesindeyiz. Eğer ki devletimizden de destek alabilirsek bu konuyla ilgili en azından bu seneyi az zararla kapatabiliriz.

Daha 4-5 gün önce Yalıkavakta bir Restoran işletmecisi arkadaşımız maddi sebeplerden dolayı yaşamına son vermiştir. Bizler önümüzdeki 45- 60 günlük dönemi iyi geçiremezsek Ekim ayından itibaren büyük sosyal patlamalarla karşı karşıya kalabilir ve Bodrum olarak üzüntülü günler geçirebiliriz. Buradan tüm kişi ve kurumlara seslenmek istiyorum. Bodrum esnafına sahip çıkalım.