TAPDK 2026 Süre Uzatım İşlemleri Başladı: Son Gün 31 Mart
Tarım ve Orman Bakanlığı 2026 yılı tütün ve alkol satış belgesi süre uzatım duyurusunu yayınladı. TAPDK belge yenileme ücretleri ve son başvuru tarihi belli oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı, alkol ve tütün mamulleri satışı yapan esnaflar için 2026 yılı süre uzatım işlemlerini başlattı. 31 Mart 2026 tarihine kadar işlemlerini tamamlamayan satıcıların satış belgeleri geçersiz sayılacak ve bu işletmelerin ürün alımı yapması engellenecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı, 2026 yılı satış belgesi süre uzatımı işlemlerine ilişkin resmi duyuruyu paylaştı. Mevzuata göre, 2025 yılı ve öncesinde düzenlenen satış belgelerinin geçerliliğini koruması için her yılın Ocak-Mart döneminde süre uzatım işlemi yapılması gerekiyor. Bu yıl için belirlenen son tarih ise 31 Mart 2026 Salı günü mesai bitimi olarak açıklandı. Bu tarihe kadar işlem bedelini usulüne uygun yatırmayan işletmeler, süre bitiminden 30 gün sonra ürün tasfiye sürecine girmek zorunda kalacak.
Ödemeler Sadece Sicil Numarası İle Yapılacak
Bakanlık, ödeme yöntemleri konusunda satıcıları kritik bir hata yapmamaları için uyardı. Süre uzatım işlem bedeli, Ziraat Bankası üzerinden mutlaka kurum sicil numarası beyan edilerek yatırılmalıdır. Havale, EFT veya T.C. kimlik numarası ile yapılan hatalı ödemeler, ücret yatırılmış olsa dahi belgeyi geçerli kılmayacak. Ödemeler; Ziraat Bankası internet bankacılığı veya ATM'lerinden "Ödemeler > Diğer Ödemeler > Diğer Kurumlar > Tob-Tütün ve Alkol D.Bşk. (M.Tapdk)" sekmesi üzerinden gerçekleştirilebilecek. Usulüne uygun ödeme yapan esnafın, belgesini mühürletmek için İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine gitmesine gerek kalmayacak.
2026 Yılı TAPDK Belge Ücretleri Listesi
Bakanlık tarafından açıklanan yeni tarifeye göre, 2026 yılı süre uzatım bedelleri faaliyet alanına ve bölgeye göre şu şekilde belirlendi:
-
Toptan Satış Belgeleri: 82.464 TL
-
Perakende Satış Belgeleri: İl merkezleri ve büyükşehirlerde 4.240 TL, ilçe merkezlerinde 2.802 TL, diğer mahallerde 1.017 TL.
-
Açık İçki Satış Belgeleri: İl merkezleri ve büyükşehirlerde 17.704 TL, diğer mahallerde 6.792 TL.
-
Nargilelik Tütün Sunum Belgesi: İl merkezleri ve büyükşehirlerde 43.064 TL, diğer mahallerde 39.554 TL.
Belgesini Yenilemeyenlere Ağır Yaptırım
Belirlenen süre zarfında uzatım işlemini gerçekleştirmeyen satıcılar, 31 Mart'tan sonra tütün ve alkollü içki satın alamayacak. Elinde bulunan stokları 30 gün içinde tasfiye etmeyen ve satışa devam eden işletmelere, 4733 sayılı Kanun gereğince ağır idari para cezası uygulanacak. Ayrıca bu kapsamda el konulan ürünlerin mülkiyeti kamuya geçirilecek. Faaliyetine devam etmek isteyen ancak süreyi kaçıran esnafların, eski belgeleri iptal olacağı için sıfırdan yeni belge başvurusu yapması gerekecek.

