Emekli Maaşı Ve Saray Bütçesi Karşılaştırması: Chp Muğla Milletvekili Gizem Özcan’dan Sert Tepki

CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, en düşük emekli aylığının 20 bin TL olmasını eleştirerek, 2026 saray yatırım bütçesinin 19 bin emekliye bedel olduğunu söyledi.

Emekli Maaşı Ve Saray Bütçesi Karşılaştırması: Chp Muğla Milletvekili Gizem Özcan’dan Sert Tepki
Emekli Maaşı Ve Saray Bütçesi Karşılaştırması: Chp Muğla Milletvekili Gizem Özcan’dan Sert Tepki

CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, en düşük emekli aylığı tutarının 20 bin lira seviyesinde bırakılmasına sert tepki gösterdi. Özcan, 2026 Yılı Kamu Yatırım Programı verilerini paylaşarak, sadece saraya ayrılan yıllık kaynağın 19 bin emeklinin bir yıllık maaşına denk geldiğini vurguladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) günlerdir devam eden “emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine çıkarılması” nöbetine rağmen, iktidar kanadı en düşük emekli aylığını 20 bin lira olarak belirledi. Bu kararın ardından bir açıklama yapan CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, bütçe tercihlerinin halktan değil, lüksten yana kullanıldığını ifade etti. Özcan, milyonlarca emeklinin açlık sınırı altında yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, iktidarın "kaynak yok" savunmasının gerçekleri yansıtmadığını, asıl meselenin bir siyasi tercih olduğunu dile getirdi. 2026 yılı için öngörülen yatırım programındaki rakamların, emeklinin yaşadığı ekonomik dar boğazla taban tabana zıt olduğunu kaydeden Özcan, iktidarın emeklinin sesini bilerek duymadığını savundu.

Sarayın Bir Yıllık Yatırım Bütçesi 19 Bin Emekli Maaşına Eşit

Milletvekili Gizem Özcan’ın paylaştığı verilere göre, 2026 Yılı Kamu Yatırım Programı kapsamında yalnızca Cumhurbaşkanlığı için ayrılan yatırım bütçesi yaklaşık 4,6 milyar TL olarak belirlendi. Bu devasa rakamın çarpıcı bir kıyaslamasını yapan Özcan, “Bu rakamla tam 19 bin emeklinin bir yıl boyunca 20 bin lira aylıkla geçinmesi mümkün. Kısacası Cumhurbaşkanlığına ayrılan tek yıllık yatırım bütçesi, orta ölçekli bir ilçedeki tüm emeklilerin bir yıl boyunca geçinebileceği bir kaynağa tekabül ediyor” dedi. Bütçe yönetimi konusundaki bu dengesizliğin, sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmadığını ifade eden Özcan, kaynağın halka değil, şatafata aktarıldığını belirtti.

Konukevleri Ve Lüks Harcamalar İçin Milyonlarca Lira Ayrıldı

Halkın temel ihtiyaçlarına gelince kısıntıya giden iktidarın, konaklama ve tesis onarımları için cömert davrandığına dikkat çeken Özcan, bütçedeki çarpıcı detayları şu sözlerle aktardı: “Emekliler 'geçinemiyoruz' diye haykırırken; Ahlat Köşkü ve Devlet Adamları Konukevi gibi tesisler için toplamda 744,3 milyon liralık devasa bir proje yürütülüyor. Sadece 2026 yılı için bu kalemlere 50 milyon lira ödenek ayrılmış durumda.” Ayrıca Ankara, Bitlis, İstanbul ve Muğla’daki muhtelif kamu binası inşaat ve onarımları için ayrılan 1,34 milyar liralık bütçenin 338 milyon lirasının sadece bir yılda harcanacak olması, ekonomik kriz ortamında tepkiyle karşılandı.

Emeklinin Açlık Çığlığı Siyasi Bir Kararla Yok Sayılıyor

CHP’li Özcan, açıklamasının sonunda iktidarın bütçe vizyonunu sert sözlerle eleştirdi. Temsil ve konukevi harcamalarına ayrılan yüz milyonların, emekli vatandaşların mutfağındaki yangını söndürmek yerine harcandığını savunan Özcan, “Bu tablo bir bütçe detayı değil; emeklinin açlık çığlığını duymayan siyasi bir tercihin belgesidir” dedi. İktidarın önceliğinin halkın refahı değil, konforun sürdürülmesi olduğunu belirten Özcan, CHP olarak emeklilerin hakkını aramaya ve bu adaletsiz bütçe dağılımını her platformda dile getirmeye devam edeceklerini vurguladı. Emekli zamları konusundaki yetersizliğin, toplumun geniş kesimlerinde derin bir hayal kırıklığı yarattığı bir kez daha tescillenmiş oldu.