İYİ Parti’den Meclis’te Orman Yangınları Uyarısı: "2021 Felaketinden Ders Alınmadı"
İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, TBMM Genel Kurulu'nda orman yangınlarıyla mücadele için araştırma önergesi verdi. Önerge Cumhur İttifakı oylarıyla reddedildi.
İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Türkiye’nin artan orman yangını riski karşısında yetersiz kaldığını belirterek Meclis’te kapsamlı bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. Muğla’nın yangınlardan en fazla etkilenen illerin başında geldiğini vurgulayan Ergun, "Rant odaklı akıllı yangınlar" uyarısında bulunurken, sundukları araştırma önergesinin Cumhur İttifakı oylarıyla reddedildiğini duyurdu.
TBMM Genel Kurulu’nda partisinin orman yangınlarına yönelik araştırma önergesi üzerine kürsüye gelen Prof. Dr. Metin Ergun, Türkiye’nin yangın mevsimini artık bir "orman yangını mevsimi" olarak yaşadığını belirtti. İklim değişikliğinin etkileri ile insan kaynaklı ihmallerin birleştiğini ifade eden Ergun, son 20 yılda geniş çaplı yangınların görülme sıklığının yaklaşık iki kat arttığına dikkat çekti.
"2021 Felaketinden Gereken Dersler Çıkarılmadı"
Konuşmasında 2021 yılında yaşanan büyük orman yangınlarını hatırlatan Ergun, Türkiye’nin Avrupa’da yangınlardan en fazla etkilenen ülke konumuna gerilediğini belirtti. İktidarın geçmiş tecrübelerden ders çıkarmadığını savunan Ergun, “Yangınlarla mücadelede yaşanan eksiklikler bugün de devam etmektedir. Orman yollarımızın yetersizliği, yangın söndürme araçları ve ekipman eksikliği hala çözülememiş bir sorun olarak karşımızda duruyor” dedi.
Muğla İçin "Rant Odaklı Yangın" İddiası
Özellikle Muğla özelinde çarpıcı açıklamalarda bulunan Ergun, bazı yangınların doğal afet olmanın ötesinde "rant odaklı akıllı yangın" niteliği taşıdığını öne sürdü. Ergun, bu tür yangınları, “Bir tesis ya da maden alanı için ne kadar ormanın yanması gerekiyorsa o kadar yakan yangınlardır” şeklinde tanımlayarak dikkat çekici bir iddiada bulundu.
"Bütüncül ve Önleyici Bir Model Şart"
Yangınlarla mücadelenin yalnızca söndürme odaklı olmaması gerektiğini savunan Ergun, güçlü bir planlama ve koordinasyon vurgusu yaptı. Muğla, Aydın, Antalya ve Mersin gibi yüksek riskli bölgelerde erken uyarı sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Ergun; orman yollarının artırılması, havadan ve karadan müdahale kapasitesinin geliştirilmesi ve yanan alanların imara ya da farklı amaçlara açılmaması konusunda sıkı denetim çağrısı yaptı.
Araştırma Önergesi Reddildi
Türkiye’nin yangınlara hazırlık seviyesinin tespiti ve gerekli tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulmasını içeren İYİ Parti önergesi, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda Cumhur İttifakı’nın oylarıyla reddedildi. İktidar kanadının reddi üzerine Ergun, yangın riskinin her geçen yıl büyüdüğü bu dönemde stratejik bir araştırma fırsatının kaçırıldığını belirtti.


Yorumlar (0)